Svet

Nemački mediji: Studenti su nam na ivici siromaštva

Situacija bi mogla da postane još gora zbog inflacije i energetske krize, upozoravaju stručnjaci
Nemački mediji: Studenti su nam na ivici siromaštva© Unsplash

Svaki treći student u Nemačkoj živi na ivici siromaštva, piše "Dojče vele" i navodi da im državne subvencije nisu dovoljne da pokriju troškove hrane, energije i struje. 

Situacija bi mogla da postane još gora zbog inflacije i energetske krize, kaže Andreas Aust iz Udruženja za jednakost i blagostanje. 

"Roditeljima će biti mnogo teže da pomažu svojoj deci, a državni grantovi za studente su preniski. Vrlo mali broj studenata zapravo i prima ove pogodnosti".

Od skoro tri miliona studenata, u stvari, samo jedan od devet dobija državnu pomoć, dodaje "Dojče vele". 

Po definiciji, takva podrška trebalo bi da omogući svakome, bez obzira na socioekonomsku situaciju, da nastavi obrazovanje.

Od oktobra ove godine, nemačka vlada je povećala maksimalnu pomoć studentima i ona sada iznosi 934 evra, pod uslovom da student ne živi sa svojim roditeljima.

Međutim, visoka stopa inflacije "jednostavno proguta" ovo povećanje, navodi Aust.

"Maksimalni studentski dodatak je i dalje ispod praga siromaštva u Nemačkoj", kaže Rael Šusler iz Slobodnog udruženja studenata, s obzirom na to da se u Nemačkoj smatra da je osoba u opasnosti od siromaštva ukoliko živi sa manje od 1.250 evra mesečno.

Zbog sve većih troškova života, postalo je uobičajeno da studenti rade i po dva honorarna posla kako bi mogli da finansiraju studije.

"U stvari, radite samo da biste mogli da učite. Zbog posla, međutim, više ne možete ni da učite", navode iz Slobodnog udruženja studenata koje predstavlja jednu trećinu svih studenata u Nemačkoj. 

Iako ne postoji zvanična statistika o tome koliko je studenata napustilo studije u poslednje dve godine, Šusler navodi da je to učinio veliki broj njih.

"Studenti odlučuju da napuste studije i zbog rasta cena. Više ne traže samo poslove sa skraćenim radnim vremenom, već rade i 40 sati nedeljno od samog početka", ističe Šusler.

Najavljenu jednokratnu pomoć od 200 evra za energiju, stručnjaci vide kao "simboličan gest" i dodaju da je još uvek nejasno na koji način će novac stići do studenata, piše "Dojče vele".

Očekuje se da će porast cena hrane i energije, takođe, uticati i na mogućnost obrazovanja u Nemačkoj.

"Oni kojima nedostaje novac razmisliće dvaput ili čak tri puta pre nego što pošalju svoju decu da studiraju", upozorava Aust, a podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da nastavlja da opada broj onih koji upisuju fakultet.

Nakon korona krize, studenti bi ponovo mogli da budu primorani da uče od kuće, ali ovog puta zbog toga što određeni broj fakulteta razmatra opciju da zatvori svoja vrata usled povećanih cena energije, zaključuje nemački mediji.

image