Svet

Dragi: Italiji bitan NATO

Makron navodno želi da italijanski premijer preuzme vođstvo severnoatlantske organizacije
Dragi: Italiji bitan NATONone © Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u su temelji italijanske spoljne politike, izjavio je odlazeći premijer te zemlje Mario Dragi, prenosi Rojters.

"Mi u potpunosti delimo evropske i transatlantske vrednosti i želimo da nastavimo da ih branimo i jačamo", rekao je Dragi italijanskim diplomatama u Briselu.

"Ovi principi još su važniji kada se suočavamo sa krizama kroz koje prolazimo, od rata u Ukrajini do energetske situacije", dodao je on.

Njegova izjava predstavlja odgovor na nedavne komentare Silvija Berluskonija, čija partija Forca Italija treba da postane deo nove vladajuće koalicije, koji je izjavio da je i dalje u kontaktu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Berluskoni je navodno izjavio da mu je ruski predsednik za rođendan poslao dvadeset flaša votke i "veoma slatko pismo".

"Odgovorio sam mu sa nekoliko flaša Lambrusko vina i jednako slatkim pismom", rekao je Berluskoni.

Portparol Force demantovao je tvrdnje da je Berluskoni i dalje u kontaktu sa Putinom i da je u pitanju "stara priča o događaju od pre mnogo godina".

Đorđa Meloni, koja bi uskoro trebalo da preuzme premijersku funkciju, izjavila je da Italija neće biti slaba karika Zapada.

Francuski predsednik Emanuel Makron navodno želi da Dragi preuzme vođstvo NATO-a nakon isteka mandata aktuelnog generalnog sekretara ove organizacije Jensa Stoltenberga, preneo je prošle nedelje italijanski list "Reformista".

Podsećamo, "RIA novosti" su nedavno pisale da Francuska, Italija i Nemačka insistiraju da mesto generalnog sekretara treba da popuni osoba sa dubokim razumevanjem bezbednosne arhitekture Evrope, s obzirom na to da se glavni izazovi vojnog saveza trenutno nalaze na ovom kontinentu.

"Mario Dragi ima najveće šanse da dobije ovu poziciju, pošto su francuska, italijanska i nemačka strana saglasne sa tim, a izgleda da ni Amerikancima ne smeta njegov izbor", tvrdi izvor agencije u Alijansi.

Jensu Stoltenbergu je mandat istekao 1. oktobra, ali Alijansa je ranije donela odluku da, zbog krize u Ukrajini, on ostane na toj poziciji do 30. septembra naredne godine.

image