Makron se obraća naciji, dok građani lupaju u šerpe u Parizu: Imamo rok 100 dana (VIDEO)

Tokom Makronovog televizijskog obraćanja, veliki broj Francuza se okupio u centru Pariza na poziv levičarskih partija, lupajući kašikama o šerpe u znak protesta i paleći smeće na ulicama

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da razume gnev Francuza zbog nepopularne penzione reforme i poručio da mu je žao što nije postignut konsenzus o tom pitanju.

Makron se obratio Francuskoj prvi put od potpisivanja zakona o penzionoj reformi, suočen se sa upozorenjima da politička i društvena kriza nije završena, piše "Frans 24". 

Makron dao je sebi 100 dana da sredi stanje u državi nakon nedelja nasilnih protesta i gneva javnosti zbog njegovih nepopularnih poteza da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju, zatraživši od Vlade da počne otvorene razgovore sa sindikatima o brojnim pitanjima.

Dva dana nakon što je potpisao zakon o povećanju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, Makron je rekao da predsednica Vlade Elizabet Born treba da predloži mere koje se tiču uslova za rad, zatim, za zakon i red, obrazovanje i zdravstvena pitanja, preneo je Rojters.

"Pred nama je 100 dana smirenja, jedinstva, ambicija i akcija za Francusku", rekao je Makron. U toku Makronovog izlaganja, veliki broj Francuza se okupio u centru Pariza, na poziv levičarskih partija, lupajući kašikama o šerpe u znak protesta i paleći smeće na ulicama.

Kako je nekoliko demonstranata reklo za RIA Novosti, oni "ne očekuju ništa" od predsednika, a "javni dijalog je prekinut" kada je Makron odbio da uzme u obzir neslaganje sa penzionom reformom velike većine Francuza.

Francuski predsednik je u televizijskom obraćanju pokušao da objasni potrebu za ishitrenim usvajanjem reformi i istakao da su "promene neophodne kako bi se svima garantovale penzije".

"Produžetak radnog veka stvara više bogatstva za celu zemlju", kazao je predsednik Francuske.

Dodao je da razume bes zbog rasta cena i poslova koji ne omogućavaju većini Francuza da žive normalno i poručio da niko ne sme da ostane gluv pred zahtevom za ostvarenje socijalne pravde, navodi "Figaro".

"Da li je ova reforma prihvaćena? Očigledno nije. Uprkos mesecima razgovora, konsenzusa nema, žalim zbog toga. Moramo izvući lekcije", poručio je Makron.

Ustavni savet Francuske odobrio je u petak ključni član zakona o penzionoj reformi koji poziva na postepeno povećanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, a Makron je u subotu veče potpisao zakon.