Svet

Nikolaj Azarov: Ukrajina može postati najsiromašnija zemlja sveta?

Mobilizacija i sve veći broj poginulih izazvao je masovni odlazak omladine, zbog čega postoji pretnja da će zemlja opusteti, te doživeti ekonomski krah
Nikolaj Azarov: Ukrajina može postati najsiromašnija zemlja sveta?www.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov, koji se na tom položaju nalazio od 2010. do 2014. godine, upozorio je da bi Ukrajina mogla postati najsiromašnija zemlja na svetu. Broj ljudi koji je napustio zemlju od februara prošle godine znatno se povećao zbog mobilizacije, dok se u isto vreme povećava broj onih, koji kako je kazao, "završavaju u grobu". 

"Ukrajinci nalaze sve moguće načine kako bi to izbegli, koristeći pritom i program migracije u inostranstvo. Kako bi sredili život i izgradili perspektivnu budućnost, naši sunarodnici nastavljaju da napuštaju zemlju", rekao je ovaj političar. 

Azarov je ujedno upozorio i da će se migracija nastaviti i da će "sva omladina da napusti Ukrajinu kako bi živela na bezbednijem mestu".

Sve ovo, kako je dalje naveo, "stvara opasnost da bi ekonomija kasnije mogla da doživi krah i da Ukrajina postane jedna od najsiromašnijih zemalja ne samo Evrope, već i sveta". 

Do danas je najviše Ukrajinaca otišlo u Poljsku i Nemačku, samo mali deo Ukrajinaca je okušao sreću u Sjedinjenim Državama i udaljenijim zemljama, podsećaju "RIA Novosti". Prema podacima koje su do sada objavljivali mediji, ukrajinske izbeglice imaju sve teži položaj u velikom broju zemlja u koje odlaze. 

Prema podacima Visokog komesarijata UN za izbeglice, od 24. februara prošle godine do 31. januara ove godine u Evropu je stiglo 8.046.560 ukrajinskih izbeglica. 

Više od 4,8 miliona od njih registrovano je u evropskim zemljama u okviru nacionalnih programa za pomoć.

image