Svet

Rat za Kleopatrino nasleđe: Pobuna zbog "Netfliksovog" prekrajanja istorije

Dokumentarna serija koja se zasniva na ideji da je Kleopatra bila crnkinja naišla je na oštar odgovor u široj javnosti, dok kritičari tvrde da ona, između ostalog, propagira brojne neistine
Rat za Kleopatrino nasleđe: Pobuna zbog "Netfliksovog" prekrajanja istorijeGetty © Keystone

Da li je Kleopatra bila crnkinja i zašto nije? Ovako bi se mogla opisati oštra rasprava koja plamti na društvenim mrežama — ali i šire — otkako je popularna striming platforma "Netfliks" najavila svoju dokumentarnu seriju o jednoj od najpoznatijih žena u istoriji.

Kritičari tvrde da dokumentarna serija u režiji Džejde Pinket-Smit, supruge holivudskog glumca Vila Smita, obiluje istorijskim neistinama, da se bavi istorijskim revizionizmom, kao i da lišava Grke i Egipćane njihovog kulturnog nasleđa zarad "afroncentrizma" u zapadno-progresivnom stilu.

"Afrocentrizam je pseudonauka koja gura agendu jedne grupe da polaže pravo na istoriju Egipta i da je otme od pravih Egipćana. Koristeći lažne članke i nula dokaza, oni i dalje pokušavaju da falsifikuju istoriju", navodi se u uvodnom opisu peticije za ukidanje serije, a čiji su autori Maha Šehata i Aik Jaser.

Portal "Grik siti tajms" piše da je peticija dvoje Egipćana sakupila više od 85.000 potpisana za svega dva dana, nakon čega je platforma "Change.org" odlučila da je ukloni.

U međuvremenu je na portalu "Change.org" iznikla još jedna peticija sa istim zahtevom, koja je do sada skupila više od 2.500 glasova.

Da se "dokumentarna" serija Pinket-Smitove pre bavi ideologijom nego činjenicama ukazuju i izjave nekih sagovornika iz trejlera.

"Sećam se da mi je baka uvek govorila: 'Ne zanima me šta ti kažu u školi, Kleopatra je bila crnkinja", kaže jedna starija sagovornica.

Čuveni egiptolog i prvi Ministar za antikvitete Egipta dr Zahi Havas izjavio je da serija "falsifikuje činjenice" i da je predstavljanje Kleopatre kao crnkinje "potpuna laž".

Egipatski stručnjak je napomenuo da su jedini "crni" vladari Egipta bili pripadnici 25, odnosno "nubijske" dinastije, te da je "Kleopatra bila Grkinja, što znači da je bila svetle puti, a ne crnkinja", prenosi "Idžipšen independent".

Kleopatra VII Tea Filopator bila je poslednji samostalni vladar helenističkog Egipta. Ona je pripadala dinastiji Ptolemeida, čiji je osnivač bio Ptolomej I Soter, nekadašnji general Aleksandra Velikog koga je čuveni vojskovođa proglasio namesnikom Egipta i koji se proglasio faraonom po Aleksandrovoj smrti.

Direktorka helenističkih studija Univerziteta Vaterlo u Ontariju Šila Ager ukazala je u radu objavljenom 2005. godine u Časopisu helenističkih studija da je dinastija Ptolomeida praktikovala spajanje brakova između braće i sestara.

Shodno tome, šanse da je Kleopatra bila crnkinja, nakon incestuoznih brakova sedam generacija poteklih od veza Ptolomeja I Sotera sa etničkim Grkinjama, izrazito je mala.

Kleopatra je takođe bila prvi vladar iz dinastije Ptolomeida koja je naučila egipatski jezik pored maternjeg grčkog.

Novi rekord za "Netfliks"

Popularna striming platforma prethodno je izazvala kontroverze predstavivši dve britanske kraljice, Šarlotu od Meklenburg-Šterlica i Anu Bolen kao crnkinje u svojim serijama. 

Bi-Bi-Si je postao posebno uporan u svojim naporima da predstavi bele istorijske ličnosti kao crnce, pa je tako u seriji "Troja" mitski junak iz "Ilijade" promenio rasu, kao što je i kraljica Margareta Anžujska u televizijskoj adaptaciji drama Vilijama Šekspira o ratovima ruža. 

Međutim, dok bi u takvim slučajevima, što posebno važi za Šekspirove drame, đavolji advokat mogao argumentovati da rasa likova nije od presudnog značaja pošto su u pitanju romansirane verzije istorije a ne dokumentarna ostvarenja — "Netfliksova" Kleopatra se pretvara da je upravo to. 

image