Peking Vašingtonu: Sami ste uzrok svojih problema sa drogom, ne prebacujte krivicu na nas

Vang Venbin reagovao je na nedavnu odluku američke vlade koja je optužila i sankcionisala kineske kompanije i građane umešane u trgovinu hemikalijama sastojka koji se koristi za proizvodnju fentanila

Iako se SAD nadaju da će obnoviti saradnju sa Kinom u borbi protiv narkotika, one su ponovo drsko optužile i sankcionisale kineske pojedince i entitete, što predstavlja ozbiljno kršenje zakonskih prava i interesa kompanija i pojedinaca. Kina ovo oštro osuđuje i napravila je ozbiljne demarše američkoj strani, izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

On je tako reagovao na nedavnu odluku američke vlade koja je optužila i sankcionisala kineske kompanije i građane umešane u trgovinu hemikalijama koje se koriste za proizvodnju fentanila.

"Kineska vlada zauzima čvrst stav o borbi protiv narkotika. Sarađivali smo sa SAD kako bismo pomogli u rešavanju njihove zloupotrebe fentanila. U maju 2019. Kina je postala prva zemlja na svetu koja je zvanično ograničila trgovinu supstancama neophodnim za proizvodnju fentanila, što je odigralo važnu ulogu u sprečavanju nelegalne proizvodnje, trgovine i zloupotrebe tog opijata", rekao je Vang Venbin.

Prema njegovim rečima, SAD su, ne obazirući se na dobru volju Kine, navele nepostojeće pitanje ljudskih prava u Sinđijangu kako bi bezobzirno sankcionisale Instituciju forenzičke nauke Ministarstva javne bezbednosti i Nacionalnu laboratoriju za narkotike Kine. 

"Sada SAD uvode nove sankcije kineskim kompanijama i pojedincima i pokušavaju da okrive Kinu za sopstveni problem fentanila. Ovo je ozbiljno narušilo saradnju Kine i SAD u borbi protiv narkotika", naveo je.

On je dodao da "SAD krive Kinu za izvoz sastojka fentanila, koji su u stvari samo obične hemikalije koje se prodaju normalno, dok je u međunarodnoj trgovini obaveza uvoznika da spreči da takve hemikalije dospeju u ruke ilegalnih proizvođača droge. 

"Izvrtanjem istine, SAD omalovažavaju kinesku normalnu trgovinu običnim hemikalijama, izmišljaju optužbe i uvode sankcije kineskim kompanijama i građanima. Ovo je klasičan slučaj američkog maltretiranja i prinude. To je flagrantno kršenje međunarodnog prava", naglasio je.

Venbin je istakao da su SAD osnovni uzrok problema sa drogom i da sa pet odsto svetske populacije, SAD konzumiraju 80 odsto svetskih opioida. Ipak, nastavio je, kako Kina i ostatak sveta jačaju kontrolu nad supstancama vezanim za fentanil, taj problem u SAD se pogoršava i oduzima još više života. 

"SAD treba da ozbiljno razmisle o tome. Umesto da rade na smanjenju potražnje za lekovima kod kuće, jačanju kontrole lekovima na recept i pojačavanju kampanje podizanja svesti javnosti o štetnosti narkotika, SAD su pribegle grubim sankcionisanjem drugih zemalja u pokušaju da obmanu javnost i odbace krivicu za svoje nedelovanje. Ovo je jasno američkom narodu i ostatku sveta", kazao je.

Prema njegovim rečima, američka optužnica i sankcije protiv kineskih kompanija i građana će dodati više prepreka kinesko-američkoj saradnji u borbi protiv narkotika.

"Ako SAD zaista žele da reše svoj problem sa drogom, trebalo bi da poštuju činjenice, da razmišljaju o sebi, da isprave svoje loše postupke i da prestanu da prebacuju krivicu na druge. Kina će nastaviti da čini sve što je neophodno da zaštiti zakonita prava i interese kineskih kompanija i pojedinaca", zaključio je portparol kineskog MSP.