Svet

"Global tajms": Kinesko-ruska vojna saradnja ključna za mir u svetu

Strateško partnerstvo dveju zemalja nema nije usmereno protiv trećih strana
"Global tajms": Kinesko-ruska vojna saradnja ključna za mir u svetu© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Posetu kineskog ministra odbrane Li Šangfua Moskvi i vojnu saradnju Kine i Rusije zapadni mediji pokušavaju da povežu sa tekućim rusko-ukrajinskim sukobom, dok kineski analitičari ukazuju da strateško partnerstvo dve zemlje nema zle namere i neće nikada biti usmereno protiv trećih strana, navodi kineski "Global tajms".

Podseća se da je takav stav iznet i u zajedničkom saopštenju ruskog i kineskog predsednika nakon posete Si Đinpinga Moskvi kada je navedeno da saradnja dve zemlje nije hladnoratovski vojno-politički savez.

Stoga, sve vrste saradnje, uključujući i vojnu, nisu u suprotnosti sa kineskom neutralnom pozicijom i odgovornim stavom u kojem se traži političko rešenje ukrajinske krize, navode se mišljenja eksperata u članku.

Takođe, kinesko-ruska vojna saradnja ne samo da služi obostranim interesima, već je važna i za jačanje multipolarizacije svetskog poretka kako bi se obuzdala hegemonija.  

Osvrćući se na sastanak Putina i Lija i poruke poslate sa njega o jačanju strateške saradnje i komunikacije između dveju vojski, u tekstu se navodi mišljenje kineskog eksperta koji naglašava da kinesko-ruska vojna saradnja ima dugu tradiciju, uključujući i vojne vežbe i mnoge druge vidove vojne i bezbednosne saradnje, što je sve postojalo mnogo pre krize u Ukrajini.

Bilo bi čudno da na nju utiče ukrajinska kriza ili pritisak SAD, kaže naučni saradnik Instituta za ruske, istočnoevropske i centralnoazijske studije Kineske Akademije za društvene nauke Žang Hong. On smatra da Lijeva poseta Rusiji šalje poruku da dve zemlje nemaju zle namere i da će dve vojske nastaviti da sarađuju u budućnosti u obostranom interesu i u interesu mira u svetu.

Iako je bilo glasova sa Zapada koji su pokušavali da protumače vojne veze Rusije i Kine tako da potkopaju neutralnu poziciju Kine, i sam Rojters u izveštaju konstatuje da su NATO i američki saveznici naveli da još uvek nema naznaka da Kina snabdeva Rusiju oružjem.

"Vašington je veoma nervozan jer ne može da nađe efikasan način da zaustavi Kinu u promovisanju mira, zbog čega SAD izgledaju sve gore dok sve više i više zemalja uviđa da je Vašington taj koji doliva ulje na vatru", kaže kineski stručnjak.

Podseća se da su SAD uvele sankcije protiv Lija zbog kupovine ruskog oružja u vreme predsedničkog mandata Donalda Trampa 2018, kao i da je njegova poseta Moskvi jasan pokazatelj da na vojnu saradnju Kine i Rusije neće uticati pritisci SAD.

Prema zajedničkoj izjavi posle susreta dvojice predsednika, nastaviće se održavanje zajedničkih vojnih vežbi na kopnu i na moru, jedna takva je već održana, a stručnjaci očekuju da će one biti proširene u narednom periodu.

Sagovornik "Global tajmsa", kineski vojni komentator, smatra da vojne vežbe doprinose regionalnom miru i bezbednosti, a dodaje da se očekuje da bude uspostavljena i tehnološka saradnja.

Podseća se da je Putin u oktobru 2019. najavio da će Rusija pomoći Kini da oformi sistem ranog upozorenja na raketne napade koji će značajno poboljšati odbrambene kapacitete zemlje. Takav sistem bi u slučaju lansiranja balističkih raketa odmah upozoravao na opasnost.

Kina i Rusija imaju značajnu vojnu snagu, veliki globalni strateški uticaj i ključne su sile da obuzdaju i odvrate hegemoniju, sačuvaju mir i stabilnost u mnogim regionima koji su pod pretnjama sila sa strane, navode eksperti.

Zbog toga su se države poput Južne Afrike i Irana pridružile zajedničkim kinesko-ruskim vežbama u februaru i martu uprkos pritiscima SAD i Zapada.

image