Visoka zvaničnica Svetske zdravstvene organizacije u Siriji optužena za korupciju

Šefica sirijske kancelarije SZO proneverila milione dolara

Šefica kancelrije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Siriji, dr Akjemal Magtimova na meti je "jedne od najvećih internih istraga" u istoriji ove agencije Ujedinjenih nacija.

Kako saznaje agencija Asošijejted pres (AP), Turkmenistanka je optužena za zloupotrebu fondova, proneveru miliona dolara, kupovinu skupih kompjutera, zlatnog nakita i automobila sirijskim zvaničnicima i frivolan odnos prema epidemiji kovida koji je pokosio zemlju.

Istraga, jedna od najvećih u UN-ovoj agenciji, usledila je posle žalbi desetine članova osoblja. Magtimova je navodno koristila SZO fondove da kupuje skupe poklone predstavnicima sirijskog Ministarstva zdravlja i drugim zvaničnicima.

Od dolaska u Damask 2020. godine, živela je u luksuznom apartanu hotela "For sizons" je noćenje košta 450 dolara.

U dokumentima u koja je AP imao uvid, navodi se da je Magtimova terala osoblje SZO da potpisuje ugovore sa visokim zvaničnicima sirijske vlade, uključujući sporazum vredan više miliona dolara sa transportnom kompanijom sa kojom navodno ima lične veze.

Optužena je i da je konstantno je nepropisno trošila fondove i donacije, uključujući kupovinu leka za 20.000 dolara u kešu a da to nisu tražile sirijske vlasti.

Brojni službenici SZO u Siriji rekli su istražiteljima agencije da Magtimova nije shvatila ozbiljnost pandemije u Siriji i da je ugrozila živote miliona.

"Tokom kovida-19, situacija u Siriji je bila žalosna“, rekao je jedan bivši službenik SZO.

Međutim, SZO nije pružala adekvatnu pomoć Sirijcima. Medicinski materijal je "obično bio fokusiran samo na Damask, a ne pokrivajući druga područja u Siriji", gde je postojala akutna nestašica lekova i opreme.

Magtimova, koja je ranije bila predstavnik SZO u Omanu i koordinator u Jemenu, odbila je da odgovori na optužbe rekavši da joj je "zabranjeno" da govori o tome "zbog obaveza koje ima kao član osoblja SZO".