"Foks njuz" plaća odštetu od 787 miliona dolara zbog izveštavanja o izborima 2020.

Kompanija "Dominion vouting sistems" je tužila "Foks", tvrdeći da je njihovo izveštavanje o navodnoj krađi tokom predsedničkih izbora u Americi 2020. godine oštetilo njihovo poslovanje

Korporacije "Foks" i "Foks njuz" postigli su sporazum o vansudskom poravnanju sa kompanijom "Dominion vouting sistems", koja je tu medijsku mrežu tužila za klevetu zbog tvrdnji da su predsednički izbori u Americi 2020. godine namešteni. 

"Foks njuz" je u poslednjem trenutku pristao da na ime odštete isplati 787,5 miliona dolara, samo dan pre nego što je sudski proces protiv te mreže trebalo da otpočne u Vilmingtonu u Delaveru.

Reč je o najvećem vansudskom poravnanju koji je neka medijska korporacija u SAD ikada postigla, prenosi Rojters. "Dominion" je u prvi mah tražio odštetu u iznosu od 1,6 milijardi dolara.

Direktor "Dominiona" Džon Pulos je sporazum nazvao "istorijskim".

"Foks je priznao da su laži o Dominionu izazvale ogromnu štetu mojoj kompaniji, našim zaposlenima i mušterijama", rekao je on.

Glavno pitanje u sudskom postupku bilo je da li je "Foks njuz" odgovoran za emitovanje tvrdnji da su mašine za brojanje glasova koje proizvodi "Dominion" korišćene u navodnom nameštanju izbora u korist aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena, a na štetu Donalda Trampa.

Voditelj "Foks njuza" Nil Kavuto pročitao je sinoć zvanično saopštenje te medijske kuće:

"Mi smo zadovoljni postignutim rešenjem spora za kompanijom Dominion vouting sistems", piše u saopštenju.

"Prihvatamo da je sud određene tvrdnje o Dominionu prepoznao kao lažne. Ovo rešenje odražava stalnu posvećenost Foksa najvišim novinarskim standardima. Nadamo se da će naša odluka da ovaj spor sa Dominionom rešimo prijateljskim putem, umesto žestokog suđenja, omogućiti zemlji da krene napred."

"Foks njuz" je najgledanija kablovska mreža u SAD. Sporazum o vansudskom poravnanju te korporacije i "Dominiona" vredan 787,5 dolara najveći je iznos novca isplaćen za optužbu o kleveti u istoriji američkih medija, prenosi Rojters.

"Dominion" je tužio "Foks" tvrdeći da su izjave o navodnom nameštanju izbora koje je ta mreža emitovala uništile njihovo poslovanje

Sudski proces je trebalo da utvrdi da li je izveštavanje "Foks njuza" o toj temi prešlo granicu "etičkog novinarstva" u cilju podizanja gledanosti, kao što je "Dominion" tvrdio a "Foks" poricao.

Još jedna kompanija koja se bavi proizvodnjom tehnologija za izbore, "Smartmatik", priprema tužbu protiv "Foks njuza" iz sličnih razloga i traži odštetu od 2,7 milijardi dolara.