London više ne krije: Kina nam je najveća pretnja, moramo je sprečiti da postane supersila

Velika Britanija i Zapad ne mogu da budu zadovoljni zbog dramatičnog uspona Kine kao tehnološke supersile, upozorila je Lindi Kameron, šefica britanskog Nacionalnog centra za bezbednost

Kina je za Zapad izazov jer "definiše našu epohu" i zato mora da se reši pre nego što postane vodeća svetska tehnološka sila, upozorila je Lindi Kameron, šefica britanskog Nacionalnog centra za bezbednost.

Kako je rekla, Velika Britanija i Zapad ne mogu da budu zadovoljni zbog dramatičnog uspona Kine kao tehnološke supersile, objavio je britanski "Tajms".

"Peking teži tehničkoj nadmoći nad zapadnim zemljama, a ne ravnopravnosti i, ako mu bude dozvoljeno da uspe, ta snaga će biti upotrebljena da postigne dominantnu ulogu u globalnim poslovima", kazala je Kameron.

Kameron, koja je odgovorna za sajber zaštitu upozorila je da Zapad ne može sebi da dopusti da ne drži korak sa Kinom, jer rizikuju da zemlja postane dominantna sila u sajber prostoru.

Ovakav govor je najsnažnija intervencija šefice centra za bezbednost u njenom dvogodišnjem mandatu.

Postoje strepnje da bi Kina, ako postane tehnološki superiornija, mogla da koristi kontrolu lanca snabdevanja kako bi sputala svoje konkurente i ugušila zapadna tržišta.

Šefovi sektora bezbednosti su zabrinuti da bi granične tehnologije kao što su kvantno računarstvo, industrija poluprovodnika i veštačka inteligencija mogli da budu upotrebljeni kao oružje.

Kameron će iskoristiti godišnju konferenciju "Sajber UK" u Belfastu, koja će privući lidere za sajber bezbednost iz celog sveta, da upozori vladu, biznis i javnost da obrate pažnju na rastuću pretnju.

"Tajms" piše kako će Kameron na konferenciji reći da je Kina identifikovala nekoliko postojećih i novih tehnologija kao vitalne za njenu buduću nacionalnu bezbednost.

"Kina ima težnju da postane svetski lider u postavljanju tehnoloških standarda. Dakle, moramo da budemo jasni: Kina ne samo da se zalaže za paritet sa zapadnim zemljama, već teži tehničkoj nadmoći. Koristiće svoju tehnološku snagu kao polugu za postizanje dominantne uloge u globalnim poslovima", tvrdi Kameron.

Ovakav stav šefice Nacionalnog centra za bezbednost samo je nastavak onoga što je britanski premijer Riši Sunak izneo kada je prošlog meseca promenio spoljnu politiku vlade prema Kini i  upozorio da ona predstavlja izazov svetskom poretku. 

Ken Mekalum, šef MI5, upozorio je prošle godine da kineska ekonomska špijunaža cilja na britansku ekspertizu, tehnologiju i istraživanje i pokušava da naruši njene komercijalne prednosti.