Svet

Radikalni klimatski aktivisti žele da parališu Berlin na neodređeno vreme

Oni su najavili da će, za početak, u sredu blokirati deo grada u kom se nalaze državne institucije, dok za sledeću nedelju planiraju da "na miran način zaustave ceo grad"
Radikalni klimatski aktivisti žele da parališu Berlin na neodređeno vremewww.globallookpress.com © Paul Zinken

Nemački radikalni klimatski aktivisti, koji sebe nazivaju "poslednja generacija", žele da parališu Berlin "na neodređeno vreme" novom serijom protesta.

Oni su najavili da će, za početak, u sredu blokirati deo grada u kom se nalaze državne institucije, dok za sledeću nedelju planiraju da "na miran način zaustave ceo grad".

Za akciju se navodno prijavilo oko 800 aktivista, prenosi "Bild".

Aktivisti su vozačima preporučili da se prebace na javni prevoz kako bi izbegli očekivane gužve. Najavljeni protest naišao je na kritike kako vlasti, tako i opozicije.

Kritike su došle i iz redova Zelenih, koji se zalažu za potpuno napuštanje svih fosilnih goriva poput nafte, gasa i uglja do 2030. godine.

Mnogi naučnici i političari sumnjaju da je takvu energetsku tranziciju moguće sprovesti za samo sedam godina, podseća "Bild".

To bi značilo da se u tom periodu moraju eliminisati svi automobili koji koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem, sistemi za grejanje koji koriste gas i termoelektrane koje koriste ugalj.

Aktivisti, ipak, ne odustaju od svojih zahteva.

"Mi ćemo na miran način zaustaviti čitav grad", rekla je portparolka te grupe Karla Hinrihs. Ona je potvrdila da će protest trajati "neograničeno dugo" vremena, kao i da ga vlada može prekinuti ukoliko predloži ambiciozniji plan za klimatsku akciju.

Portparolka berlinske policije potvrdila je za "Bild" da se oni spremaju za najavljeni protest, ali nije detaljnije objasnila kakve će mere biti sprovedene. 

Nemački policijski sindikat kritikovao je najavljene proteste i "ekstremističke ideje" njihovih organizatora.

Pokret "Poslednja generacija" osnovan je 2021. godine, a u Nemačkoj su postali poznati po svojim radikalnim protestima na kojima se lepe za ulice i na taj način izazivaju bes vozača.

Istraživanja javnog mnjenja su pokazala da se velika većina Nemaca protivi njihovom načinu protestovanja, navodi "Bild", i dodaje da su oni napili na kritike i drugih organizacija za zaštitu životne sredine.

image