Ankara: Ceo svet mrzi Ameriku, Evropa je pion

Zapad više nema suverenitet, ali pokušavaju da zadrže svoje navike. Turska će izmeniti istoriju na predstojećim izborima, poručio je turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu izjavio je da ceo svet "mrzi Ameriku", koja i dalje gubi reputaciju, a da je Evropa "pion država", navodi turski list "Ajidnlik".

Sojlu je nakon terorističkog napada u Istanbulu prošle godine rekao da Ankara ne prihvata saučešće Vašingtona, a kasnije je pozvao američkog ambasadora da "skine prljave ruke sa svoje zemlje".

"Ne postoji takva stvar kao što je Evropa. Nemojte je preuveličavati u svojim glavama. Postoji Amerika, a Evropa je voz u koloni Amerike. Nema ništa posebno u tome", rekao je Sojlu na sastanku sa mladima u Istanbulu.

Dodao je da se "evropski lideri stalno diskredituju, dok stanovništvo stari". 

"Evropljani doživljavaju teškoće u ekonomskoj proizvodnji i nastaviće da ih doživljavaju. Ceo svet mrzi Ameriku, koja nastavlja da gubi reputaciju, dok je Evropa američki pion u Africi. Sve afričke države mrze one koji ih eksploatišu", kazao je.

Sojlu je istakao da "Zapad više nema suverenitet", ali da pokušavaju da zadrže svoje navike, kao i da Turska menja istoriju.

"Izbori u Turskoj su ti na kojima će se ova istorija potpuno promeniti. Upravo zbog toga nas pritiskaju i Amerika i Evropa. Zbog toga je Kandil (planina u severnom Iraku, gde se, prema Ankari, kriju militanti zabranjene Kurdistanske radničke partije PKK) u panici, a PKK vrši pritisak. Ovo nije izbor predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, ovo je izbor budućih generacija Turske, izbor potpune nezavisnosti Turske", naglasio je.

Podsetimo, predsednički i parlamentarni izbori u Turskoj zakazani su za 14. maj. Na konačnoj listi kandidata našli su se aktuelni šef države, 69-godišnji Erdogan kao jedinstveni kandidat Republikanske alijanse, jedinstveni kandidat iz opozicione Narodne alijanse 74-godišnji Kemal Kiličdaroglu, kao i lider stranke Memleket, 58-godišnji Muharem Ince i 55-godišnji kandidat saveza Ata Sinan Ogan.