Svet

Rusija zaobilazi sankcije i u sektoru naoružanja

Sjedinjene Države i njihovi saveznici omanuli su u pokušaju da zadrže čipove potrebne za sisteme naoružanja, dronove i tenkove daleko od ruskih ruku
Rusija zaobilazi sankcije i u sektoru naoružanja© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Zvaničnici SAD i Evropske unije konstatovali su da je tehnologija vredna milione dolara, koja je obuhvaćena sankcijama uvedenim Ruskoj Federaciji, ipak našla put do teritorije te zemlje.

Materijali sa sastanka održanog 24. marta, a do kojih je došao "Njujork tajms", ukazuju na porast prodaje čipova i drugih elektronskih komponenti Rusiji preko Jermenije, Kazahstana i drugih država Centralne Azije. Takođe, ustanovljen je protok osam posebno osetljivih kategorija čipova i drugih elektronskih uređaja ključnih za razvoj oružja, uključujući ruske krstareće rakete.

Dakle, Sjedinjene Države i njihovi saveznici omanuli su u pokušaju da zadrže čipove potrebne za sisteme naoružanja, dronove i tenkove daleko od ruskih ruku – Rusija dobija brojne elektronske komponente, samo zaobilaznim putem.

"Rezultat je poražavajući: dok se Sjedinjene Države i Evropska unija udružuju kako bi obezbedili oružje za Ukrajince za nastavak borbe protiv Rusije, Rusija koristi njihovu tehnologiju da uzvrati", konstatuje "Njujork tajms".

Međutim, američki zvaničnici tvrde da su sveobuhvatne sankcije koje su uveli u partnerstvu sa 38 drugih vlada oštetile ruske vojne kapacitete i podigle troškove RF pri nabavci potrebnih delova.

"Shvatamo da je ovo vrlo težak posao", rekao je Alan Estevez, koji nadgleda američku kontrolu izvoza u Birou za industriju i bezbednost pri Ministarstvu trgovine, i dodao: "Oni se prilagođavaju. Mi se prilagođavamo njihovim adaptacijama."

Elem, direktna prodaja čipova Rusiji iz Sjedinjenih Država i njenih saveznika je na nuli, ali druge zemlje su se uključile da obezbede RF nešto od onoga što joj je potrebno.

Nakon što je na početku Specijalne vojne operacije naglo pao, ruski uvoz čipova je ponovo porastao, posebno iz Kine. Prema podacima vašingtonskog tink-tenka "Silverado polisi akselerejtor" uvoz između oktobra 2022. i januara 2023. bio je za 50 odsto veći od srednjeg predratnog nivoa.

"Radi se o veoma velikoj i vrlo složenoj mreži lanca snabdevanja koja nije nužno transparentna", rekla je izvršna direktorka "Silverada" Sara V. Stjuart. "Čipovi su zaista sveprisutni."

Kako pokazuju dokumenta s gorepomenutog martovskog sastanka Jermenija je 2022. uvezla 515 odsto više čipova i procesora iz SAD i 212 odsto više iz EU nego 2021. godine. Jermenija je potom 97 odsto tih čipova izvezla u Rusiju.

Takođe, identifikovano je osam kategorija čipova i komponenti koje se smatraju ključnim za razvoj ruskog naoružanja, uključujući onu koja se zove polje programabilnih kapija (FPGA), a koja je pronađena u jednom modelu ruske krstareće rakete, KH-101.

Sjedinjene Države i Evropska unija nedavno su poslali zvaničnike u zemlje koje su sporne proizvode isporučivale Rusiji, kako bi pokušali da smanje tu trgovinu. Po Estevezovim rečima, skorašnja poseta Turskoj rezultirala je time da tamošnja vlada zaustavi izvoz u Rusiju, kao i servisiranje ruskih i beloruskih aviona na turskim aerodromima.

Zvaničnici administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena tvrde da su isporuke elektronske opreme Rusiji i Belorusiji pale za 41 odsto između 2021. i 2022. godine, pošto su SAD i njihovi saveznici proširili svoja ograničenja širom sveta.

"Ali i dalje postoje određeni delovi sveta koji se koriste za dostavljanje ovih predmeta u Rusiju", rekao je Metju S. Akselrod iz Biroa za industriju i bezbednost i dodao da je to problem na koji su fokusirani.

image