Vernici probili policijsku blokadu u Kijevsko-pečerskoj lavri (VIDEO)

Na snimku koji je objavio Savez pravoslavnih novinara, grupa od šest policajaca u blizini jedne od zgrada Lavre pregovara sa mitropolitom Klimentom, dok im prilaze vernici sa ikonom i čuje se tropar "Hristos vaskrse iz mrtvih"

Savez pravoslavnih novinara (UOJ) saopštio je da se ukrajinska policija sa mitraljezima povukla u zgradu Kijevsko-pečerske lavre koju je zapečatio rezervat.

Prethodno je grupa policajaca ušla na teritoriju Kijevsko-pečerske lavre, pokušavajući da blokira ulaz u prostorije, saopštili su iz Saveza. Situacija je opisana kao zaoštrena. 

"Policija je došla na teritoriju manastira, blokirajući ulaz u prostorije", navodi se na Telegramu.

Ipak, isti portal Savez pravoslavnih novinara javlja da je verni narod uspeo da probije policijsku blokadu i oslobodi ljude koji su se nalazili iza zapečaćenih vrata.

Na snimku koji je objavio isti medij prikazano je da je grupa od šest policajaca u blizini jedne od zgrada Lavre pregovarala sa mitropolitom Klimentom. Vernici su im prilazili sa ikonom, dok se čuo tropar "Hristos vaskrse iz mrtvih".

Kako je saopšteno, Pečerski okružni sud Kijeva dao je policiji pravo da pristupi objektima Kijevsko-pečerske lavre. Konkretno, reč je o prostorijama u ulici Lavrskoj. Među njima su kripta Vasilčikova, granitni zid na Bliznepečerskom trgu, prostorije akademije, bogoslovije, metropole, zgrade i objekti na teritoriji nekadašnje infektivne bolnice.

Napominje se da bi zajedno sa policijom u ove prostorije trebalo da uđu i zaposleni Ministarstva kulture. 

Podsetimo, situacija oko Kijevsko-pečerske lavre – jednog od prvih ruskih manastira i najstarijeg manastira na teritoriji savremene Ukrajine – krajem marta je eskalirala. Vlasti su raskinule ugovor o zakupu Lavre sa kanonskom Ukrajinskom pravoslavnom crkvom (UPC) i zahtevale da monasi napuste manastir. 

Monasi UPC su odbili da ispune nezakonite zahteve. Mitropolit UPC Pavel je 1. aprila optužen za raspirivanje verske mržnje i pravdanje postupaka Rusije, i trenutno se nalazi u kućnom pritvoru.