Svet

"Asta la vista bejbi": Koje su šanse za povratak Borisa Džonsona?

Boris Džonson trenutno prednjači u skupljanju 100 glasova podrške narodnih poslanika iz Konzervativne stranke koje torijevski političari moraju skupiti kako bi mogli biti izabrani za mesto premijera
"Asta la vista bejbi": Koje su šanse za povratak Borisa Džonsona?© Tanjug / AP Photo /Kirsty Wigglesworth

Bivši premijer Velike Britanije je svoj poslednji govor sa ove funkcije završio rečima "Asta la vista, Bejbi!", aludirajući na popularnu frazu glavnog lika u filmu "Terminator". Međutim, koje su šanse da se Džonson, poput Švarcenegerovog neumirućeg kiborga, ponovo vrati na svoju prethodnu funkciju?

Poput Džonsona, njegova naslednica iz Konzervativne partije Liz Tras primorana je da završi svoj mandat prevremeno, ali za razliku od njega – kao i bilo kog drugog britanskog premijera u istoriji – Trasova je na ovoj poziciji izdržala svega 45 dana.

Britanski zakon nalaže da novi premijer mora doći iz vladajuće Konzervativne partije budući da ona ima većinu u Donjem domu britanskog parlamenta, te se očekuje da će torijevci izabrati novog premijera tokom naredne nedelje.

Ministar finansija Džeremi Hant, koji je za svega nekoliko dana od smenjivanja prethodnika Kvasija Kvartenga na poziciji ministra finansija povukao implementaciju najvećeg dela programa Liz Tras i time stekao reputaciju de fakto premijera, izjavio je da se neće kandidovati za premijersku funkciju.

Smatra se da najverovatnije kandidate za novog premijera predstavljaju Riši Sunak, ministar finansija stare vlade Borisa Džonsona i prethodno glavni takmac Trasove u trci za čelnika konzervativaca, Peni Mordant, predstavnica Donjeg doma britanskog parlamenta, ministar odbrane Ben Volas, bivša ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejverman čija je skorašnja ostavka i oštra kritika premijerke bila jedna od poslednjih eksera u kovčegu karijere Liz Tras – i Boris Džonson, prenose "Gardijan" i ostali anglo-saksonski mediji.

Zbogom ili doviđenja?

Članovi konzervativne partije moraju skupiti 100 glasova podrške od torijevskih narodnih poslanika kako bi mogli da budu izabrani za poziciju premijera. Boris Džonson i Riši Sunak za sada su najuspešniji u skupljanju glasova, prenosi Rojters

Džonsonove pristalice već su počele da iziskuju njegov povratak na mesto premijera. Koristeći hešteg #vratimoborisa (#bringbackboris), ministar inostrane trgovine Džejms Dadridž objavio je na Tviteru:

"Nadam se da si uživao na odmoru, šefe. Vreme je da se vratiš. Postoji nekoliko problema na poslu kojima se treba pozabaviti."

Džonson se trenutno nalazi na odmoru na Karibima, vratiće se u Ujedinjeno Kraljevstvo tokom vikenda.

Bivša ministarka kulture i Džonsonova pristalica Nadin Doris je izjavila:

"Britanska javnost je izabrala jednu osobu za mandat do januara 2025," dodajući da "narodni poslanici moraju tražiti povratak Borisa Džonsona - ukoliko to ne učine, onda se moraju sprovesti opšti izbori."

Najnovije ankete britanske analitičke kompanije JuGov ukazuju da Džonson i dalje uživa dosta popularnosti među "nižim" (grassroots) torijevcima, od kojih 32 odsto podržava bivšeg premijera i tako prednjači za 9 odsto u odnosu na Sunaka.

Iako "Gardijan" ocenjuje da podrška "nižih" torijevaca može uticati na konačni ishod, neki konzervativni poslanici izjavili su za ovaj medij da su šanse da Džonson skupi 100 poslaničkih glasova koji su potrebni da bi se uopšte kandidovao male.

Torijevski poslanik ser Rodžer Gejl podsetio je na skandal "Partigejt" usled kojeg je Džonson smenjen sa funkcije, te da je bivši premijer i dalje pod istragom zbog kršenja mera karantina koje je njegova administracija uvela:

"Dok se ta istraga ne završi, ne bi smela da postoji mogućnost da se Džonson vrati na vlast," dodao je on.

image