Bocan-Harčenko odgovorio Hilu: Nema ZSO jer ni SAD ni EU ne vrše pritisak na Prištinu

Situacija mnogo podseća na pristup kolektivnog Zapada Minskim sporazumima o Ukrajini, ocenio je ambasador Ruske Federacije u Srbiji

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da iznenađuje izjava američkog ambasadora Hila, koji na 10. godišnjicu potpisivanja sporazuma o Zajednici srpskih opština Kosova, "iznenada" postavlja pitanje zašto ova struktura – ključna za osiguravanje prava i bezbednosti pokrajinskih Srba – nije formirana.

"Odgovor je vrlo jednostavan: nema ZSO, jer ni EU ni SAD sve ovo vreme nisu vršile neophodan uticaj na Prištinu. Situacija mnogo podseća na pristup kolektivnog Zapada Minskim sporazumima o Ukrajini", istakao je Bocan-Harčenko.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil prethodno je izjavio da je krajnje vreme da se Zajednica srpskih opština (ZSO) pretvori u stvarnost, kao i da SAD tome pridaju ogroman značaj i da neće odustati dok se to ne ostvari.

Hil je dodao da su dva razloga zbog čega to mora da se ispuni.

"Jedno je to što srpski narod mora da ima poverenje u ovakve sporazume i da kad se oni potpišu moraju da budi sigurni da će se oni i sprovesti, a drugi razlog je možda još važniji a to je da te zajednice moraju znati kakva ih budućnost čeka", dodao je Hil u izjavi novinarima tokom posete Vatrogasnom savezu Srbije.