Svet

Nemački novinari, pisci i umetnici pozivaju EU da pooštri zakone o veštačkoj inteligenciji

Usvajanjem zakona povukla bi se ključna pitanja o odgovornosti i nadoknadi, a koja moraju da se reše pre nego što dođe do nepovratne štete
Nemački novinari, pisci i umetnici pozivaju EU da pooštri zakone o veštačkoj inteligencijiwww.globallookpress.com © imagebroker/Simon Belcher

Četrdeset i dva nemačka udruženja i sindikata koji predstavljaju više od 140.000 pisaca i umetnika pozvali su Evropsku uniju da pooštri nacrt zakona o veštačkoj inteligenciji (AI).

Sindikati kreativaca "Verdi i DGB", udruženja fotografa, dizajnera, novinara i ilustratora iskazali su zabrinutost u pismu Evropskoj komisiji, Savetu Evrope i zakonodavcima EU,  da sistemi poput "ČetGPT" mogu da ugroze njihova autorska prava, prenosi Rojters.

Neovlašćeno korišćenje zaštićenog materijala za obuku sistema, njihova netransparentna obrada i predvidljiva zamena izvornog materijala proizvodima generativne veštačke inteligencije, povlače ključna pitanja o odgovornosti i nadoknadi, a koja moraju da se reše pre nego što dođe do nepovratne štete, navodi se u pismu nemačkih kreativaca u koje je britanska agencija imala uvid.

"Generativna veštačka inteligencija treba da bude u centru svake značajne regulacije tržišta veštačke inteligencije", dodaje se.

Evropska komisija je prošle godine predstavila nacrt zakona o veštačkoj inteligenciji, a očekuje se da će u narednim mesecima razjasniti i preostali detalji zakona sa zakonodavcima EU i državama članicama pre nego što on stupi na snagu.

Nacrt zakona bi trebalo da bude pooštren kako bi se regulisala generativna veštačka inteligencija, posebno po pitanju dobavljača osnovnih modela, smatraju potpisnici pisma.

Takođe pozivaju da se tvorci takve tehnologije smatraju odgovornim za sav sadržaj koji generiše i širi veštačka inteligencija, a posebno u slučajevima kršenja ličnih i autorskih prava, širenja dezinformacija ili diskriminacije.

image