Svet

Kijevsko-pečerska lavra: Snage bezbednosti završile proveru, parohijanima dozvoljen ulaz

Savez pravoslavnih novinara saopštio da je stigla poruka o "miniranju" Lavre, na lice mesta stigli su policija i vatrogasci
Kijevsko-pečerska lavra: Snage bezbednosti završile proveru, parohijanima dozvoljen ulazwww.globallookpress.com © SOPA Images/Keystone Press Agency

Snage bezbednosti završili su proveru teritorije Kijevsko-pečerske lavre, nakon što je stigla poruka da je Lavra minirana. Međutim, policija nije pronašla eksplozivne naprave u Kijevsko-pečerskoj lavri, saopštila je kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC) oko podneva.

Parohijanima je dozvoljen ulazak na teritoriju, saopštio je Savez pravoslavnih novinara.

"Parohijanima je dozvoljen ulazak u Kijevsko-pečersku lavru. 'Raščišćavanje' je završeno, vatrogasna kola i saperi su otišli", naveo je Savez na Telegramu.

Pristigle su informacije o tome da je postavljen eksploziv u Kijevsko-pečersku lavru, na lice mesta stigli su policija i vatrogasci, saopštio je Savez pravoslavnih novinara (SPN).

"Stigla je poruka da je Kijevsko-pečerska lavra 'minirana'. Snage bezbednosti su se povukle do Lavre i stigao je vatrogasni kamion“, napominje savez.

Objavljen je video snimak na kojem se vidi kako vatrogasno vozilo ulazi na teritoriju Lavre, a policajci u crnim uniformama, sa šlemovima i mitraljezima stoje na barijeri.

Pored toga, SPN je izvestio da su stručnjaci za eksploziv sa službenim psima stigli u Kijevsko-pečersku lavru.

Podsetimo, juče se ukrajinska policija sa mitraljezima povukla u zgradu Kijevsko-pečerske lavre koju je zapečatio rezervat.

Prethodno je grupa policajaca ušla na teritoriju Kijevsko-pečerske lavre, pokušavajući da blokira ulaz u prostorije, saopštili su iz Saveza. Situacija je opisana kao zaoštrena. 

"Policija je došla na teritoriju manastira, blokirajući ulaz u prostorije", navodi se na Telegramu.

Ipak, isti portal Savez pravoslavnih novinara javlja da je verni narod uspeo da probije policijsku blokadu i oslobodi ljude koji su se nalazili iza zapečaćenih vrata.

Na snimku koji je objavio isti medij prikazano je da je grupa od šest policajaca u blizini jedne od zgrada Lavre pregovarala sa mitropolitom Klimentom. Vernici su im prilazili sa ikonom, dok se čuo tropar "Hristos vaskrse iz mrtvih".

Aktivistkinja za ljudska prava Viktorija Kohanovska, koja je boravila u Kijevsko-pečerskoj lavri, oteta je tokom direktnog prenosa ispred zidina manastira, da bi je zatim privela policija, objavljeno je na telegram kanalu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC).

"Aktivistkinja za ljudska prava Viktorija Kohanovska kidnapovana je za vreme direktnog prenosa. Očevici su rekli da ju je odvela policija na prilično varvarski način", navodi se u saopštenju.

image