Svet

Stoltenberg stigao u Kijev; Zelenski: Ovo je dobar znak

Generalni sekretar NATO po prvi put u Ukrajini od početka Specijalne vojne operacije
Stoltenberg stigao u Kijev; Zelenski: Ovo je dobar znakwww.globallookpress.com © IMAGO/Emmi Korhonen

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je po prvi put od početka Specijalne vojne operacije doputovao u Kijev, javljaju ukrajinski mediji. 

"Kijiv indipendent" objavio je da je šef NATO-a tom prilikom u centru Kijeva odao počast palim ukrajinskim borcima, a agencija UNIAN ranije tokom dana je saopštila da će biti organizovan i razgovor sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim. 

Posetu je, u međuvremenu, potvrdio i NATO. 

"Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nalazi se u Ukrajini. Uskoro ćemo objaviti dodatne informacije", rekli su iz Alijanse za "RIA Novosti".

U međuvremenu, ukrajinski mediji su preneli da je razgovor Stoltenberga i Zelenskog počeo.

Ukrajinski lider je tom prilikom poručio da prva poseta šefa NATO-a Ukrajini baš u ovom trenutku znači da je Alijansa spremna da otpočne jedno novo poglavlje saradnje sa Kijevom i dodao da računa na to da će Ukrajina dobiti garancije bezbednosti na samitu u Litvaniji u julu ove godine. 

"Ovu posetu Jensa Stoltenberga – prvu od kako je počeo rat u punom jeku – tumačimo kao znak da je Alijansa spremna da započne novo poglavlje u odnosima sa Ukrajinom – poglavlje ambicioznih odluka", rekao je Zelenski.

Stoltenberg je sa svoje strane naglasio da je pomoć Alijanse Kijevu do sada iznosila 150 milijardi evra i dodao da se isporuka vojne tehnike povećava. 

Današnja poseta generalnog sekretara Alijanse nije bila ranije najavljena. UNIAN dodaje da je ovo bilo učinjeno iz bezbednosnih razloga. 

Dan ranije, Stoltenberg se sastao sa češkim predsednikom Petrom Pavelom, koji je ponovio da Ukrajina neće ući u organizaciju sve dok se ne završi sukob sa Rusijom. Tom prilikom, on je istakao da će i Prag i Alijansa nastaviti da podržavaju Kijev, jer bi pobeda Rusije u ovom sukobu predstavljala znatno gori scenario od situacije u kojoj se svet danas nalazi.

Od početka vojnog sukoba, zemlje NATO-a isporučile su Ukrajini oružje u ukupnoj vrednosti od 65 milijardi evra.

image