Svet

Misteriozni sjaj na nebu iznad Kijeva: Pao satelit ili stigao leteći tanjir?

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je svetlost povezana sa padom satelita RHESSI, dok američka svemirska agencija tvrdi da se ta letelica nije vratila u atmosferu
Misteriozni sjaj na nebu iznad Kijeva: Pao satelit ili stigao leteći tanjir?© Tanjug/NASA via AP

Ako su vanzemaljci bili uzrok bljeska na nebu iznad Kijeva, Ukrajinci se definitivno nisu pokazali kao dobri domaćini, budući da su se ovom "sjajnom svetlošću" toliko uznemirili da su aktivirali čak i uzbunu za vazdušni napad, iako se ispostavilo da ona nije bila u funkciji.

Bljesak je, međutim, izazvao i trvenja na liniji Kijev - NASA, budući da su gradske vlasti uzrok ove pojave pripisali NASA satelitu, koji je ponovo ušao u atmosferu, a američka svemirska agencija ovo demantovala.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je nepoznata svetlost "povezana sa padom satelita, odnosno meteorita", dok je portparol NASA njihove navode negirao, tvrdeći da "penzionisani" satelit američke svemirske agencije od 300 kilograma, čiji se pad očekuje još uvek u orbiti i da se nije vratio u atmosferu.

Čudna pojava na ukrajinskom nebu pokrenula je čitavu konfuziju, ali i lavinu komentara na društvenim mrežama o tome da je uzrok "blica" nad Kijevom bio leteći tanjir, pa nastalu dramu, umirivale čak i vazduhoplovne snage Ukrajine na svom Tviteru.

"Dok se društveni mediji zabavljaju mimovima o letećim tanjirima... molim vas, nemojte koristiti zvanični simbol vazduhoplovstva za stvaranje mimova!", tvitovale su vazduhoplovne snage.

Svemirska letelica "Rijuven ramati haj enerdži solar spektroskopik imedžer", ili ukratko RHESSI, koja se koristila za posmatranje solarnih baklji i erupcija na suncu, lansirana je u nisku Zemljinu orbitu 2002. godine i povučena iz upotrebe 2018. godine, saopštila je NASA.

Američka svemirska agencija saopštila je u ponedeljak da očekuje da će najveći deo RHESSI pri ponovnom povratku u atmosferu izgoreti.

"Ali očekuje se da će neke njegove komponente preživeti ponovni ulazak", rekla je NASA, dodajući da je rizik od povrede bilo koga na Zemlji mali – otprilike jedan od 2.467.

image