U strahu su velike oči: Ukrajinci sumnjaju da ih špijunira ruska "Imperija najjačih veštica"

Vasilij Romanišin iz sela Vradivka optužen je da je odavao poverljive informacije neprijatelju i to uz pomoć ruske "Imperije najjačih veštica", koja ga je, kako tvrdi istraga, i regrutovala za taj zadatak

Vasilij Romanišin iz sela Vradivka u Mikolajevskom regionu nije tek obični špijun koji prikuplja obaveštajne podatke u korist Rusije, što mu stavlja na teret ukrajinska služba bezbednosti i zbog čega je već tri meseca u pritvoru. On je paranormalni špijun, ako je suditi po njegovom slučaju opisanom u tekstu Bi-Bi-Si-ja na ukrajinskom, u kojem se navodi da ukrajinski bezbednjaci sumnjaju da je Vasilija regrutovala "Imperija najjačih veštica", savez ruskih vračara i vračeva.

I dok ga Ukrajinci smatraju za ruskog špijuna, Vasilij sebe smatra za vrača, a njegov advokat opisuje ga kao seosku ludu, piše u tekstu Bi-Bi-Si-ja. Paranormalno, čak i bez upliva ruskih veštica.

Pripadnici Službe bezbednosti Ukrajine uhapsili su u februaru Romanišina pod sumnjom za špijunažu, a prema navodima istrage, on je odobravao "agresiju Ruske federacije", ali i prikupljao poverljive podatke za "Imperiju".

Čovek za kojeg je na sudu rečeno da je špijunirao za ruske veštice, po profesiji je mehaničar u brodogradilištu u Kerču i Mikolajevu, a po opredeljenju nepodobni vrač čiji je jedan od idola "glavna ruska veštica" Aljona Polin, predvodnica organizacije "Imperija najjačih veštica". Romanišinov nalog na društvenoj mreži Vkontakt, kako se opisuje, gotovo isključivo je posvećen vradžbinama, magiji i ezoterizmu, a kao centralna figura dominira ruska veštica.

Ukrajinske bezbednosne snage utvrdile su u istrazi protiv seoskog vrača da je on u oktobru prošle godine lajkovao ritual Aljone Poline koji je bio podrška ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na njegov rođendan. Suština obreda bila je u tome da se upali crvena ne-crkvena sveća i devet puta pročita "želja za jačanje" izgovorena za Putina.

Zbog lajka na slici sa veštičijeg obreda za Putinovu snagu na Vkontaktu, Romanišina je Služba bezbednosti Ukrajine optužila za "distribuciju materijala koji opravdavaju oružanu agresiju Ruske federacije protiv Ukrajine". Sličan kriminalni čin vrač iz sela Vradivka, čije je jedno od težišta odbrane na tome da je seoska luda, počinio je i u septembru iste godine. Tada je lajkovao Putinovu sliku na Vkontakt grupi "Rusija, velika zemlja".

Nadzemaljske sile nisu pomogle Romanišinu da njegovo "antidržavno lajkovanje" ostane prikriveno – njegove aktivnosti na Vkontaktu otkrila je SBU, policija je otvorila istragu, a ljubitelj ruskih veštica suočavao se sa kaznom do osam godina zatvora.

Jer kada je uhapšen početkom februara, Vasilij još uvek nije bio optužen za špijunažu, navodi se u tekstu i dodaje da je sredinom istog meseca SBU objavila saopštenje u kojem obaveštava javnost da je uhapšen "agent FSB-a koji je odavao informacije o odbrani Mikolajeva neprijatelju". Osumnjičeni je isti onaj Vasilij Romanišin koji je sada uz "opravdavanje ruske agresije" optužen i za špijunažu.

Bezbednosni organi objavili su da je ruska specijalna služba tajno sarađivala sa osumnjičenim preko zabranjene društvene mreže Vkontakt, kao i da ga je regrutovao "ruski bloger koji radi za FSB". Osumnjičeni je potom izradio kartografski materijal pomoću Gugl mapa gde je označio ukrajinske objekte kritične infrastrukture u svom selu i poslao ih preko anonimnih mesendžera.

U odlukama suda iz marta vezanim za ovaj slučaj izričito se navodi da je u svemu tome osumnjičeni imao pomoć "Imperije".    

U tekstu je ponešto dato i o ovoj mnogo puta pominjanoj organizaciji za koju ukrajinska služba bezbednosti sumnja da se umesto prikupljanjem pramenova kose neprijatelja i mišjih repova, bavi instaliranjem špijunskih ćelija i njihovim koordinisanjem.

Veštičija imperija osnovana je 2015. godine i vodi je 42-godišnja Aljona Polin, za koju se navodi da je veoma popularna jer pruža "bezuslovnu podršku akcijama ruskih vlasti i predsedniku Putinu lično". Iz teksta saznajemo i da Polinova navodno ima bliske veze sa predstavnicima vlasti, da je 2019. organizovala "veštičiji kongres" ali ne na nekom seoskom gumnu, već u Moskvi kako bi podigla Putinov rejting. Polinova je, navodno, "Putinova omiljena veštica".

Vasilij iz sela Vradivka, s druge strane, nije bio takve sreće da bude omiljeni predsednički veštac.

Jer za ukrajinsku službu bezbednosti, veštičija imperija je mnogo više od metli, lonaca i vradžbina, kako bi naivni posmatrač mogao da pomisli. Prema navodima istrage, to je paravan za regrutni centar, čiji se član postaje posle obreda inicijacije koji uključuje test odanosti ideji stvaranja "Nove Rusije" na teritorijama koje su pripojene Ruskoj Federaciji.

Romanišin se tereti da je prošao ovu veštičiju ideološku inicijaciju. Da li su ga ruske veštice omađijale svojim vradžbinama ili ideološkim postavkama, tek Romanišin je pod njihovim uticajem, kako se navodi, poslao poverljive materijale o objektima ključne infrastrukture u svom selu i obližnjem Mikolajevu.

Uzalud njegov branilac sada objašnjava da materijal koji je poslao njegov klijent, seoska luda koja veruje da je vrač, niko nije primio – da je to utvrdila i istraga. Seoski vrač iz Vradivke suočava se sa doživotnim zatvorom, bez prava na žalbu.