Svet

Nemačka se okreće od Kine: Pod znakom pitanja luka u Hamburgu

Kompanija koja upravlja terminalom optužuje se da je sa godinu dana zakašnjenja zatražila da se objekat klasifikuje kao kritična infrastruktura
Nemačka se okreće od Kine: Pod znakom pitanja luka u Hamburguwww.globallookpress.com © © Christian Charisius

Kompanija koja upravlja lukom u Hamburgu propustila je da registruje terminal na odgovarajući način kao "kritičnu infrastrukturu" što je moglo da utiče na dogovor sa Kinom oko prodaje dela terminala, navodi se u internom izveštaju nemačkog Ministarstva ekonomije, preneo je "Politiko".

Nemački kancelar Olaf Šolc prošlog oktobra pokušao je da progura dogovor prema kojem bi kineska državna kompanija "Kosko" kupila manjinski udeo u terminalu u hamburškoj luci pred državnu posetu Kini. Ali, primedbe na dogovor su izneli partneri iz vlade sastavljene od tri stranke, odnosno oni iz Zelenih i liberalnog FDP-a kojima je zasmetao kineski uticaj. Dogovor je sada nesiguran, a naročito pošto je nemačka bezbednosna agencija BSI nedavno označila objekat kao kritičnu infrastrukturu.

U dokumentu iz ministarstva na čijem je čelu Robert Habek iz Zelenih, kompanija koja upravlja terminalom optužuje se da je sa godinu dana zakašnjenja zatražila da se objekat klasifikuje kao kritična infrastruktura, kao i da je to učinila tek pod pritiskom BSI.

Takođe se navodi da je dogovor iz oktobra postignut pod pretpostavkom da kompanija ne upravlja kritičnom infrastrukturom, a ustvari je činjenica da je uveliko stekla uslove za takvu klasifikaciju budući da godišnje upravlja sa 3.270.000 tona tereta.

Prema dogovoru, kineskom "Kosku" dozvoljeno je da kupi 24.9 procenata akcija. Ali, sa novom klasifikacijom terminala procenat udela u vlasništvu ne sme da bude veći od deset odsto, navodi se u izveštaju ministarstva.

Dodaje se i da je kompanija trebalo da klasifikuje objekat kojim upravlja kao kritičnu infrastrukturu još u aprilu prošle godine, jer su se relevantni uslovi stekli još 2021, ali to nije učinjeno sve do januara ove godine.

Iz kompanije su za "Politiko" rekli da smatraju da je stav ministarstva neosnovan, navodeći da su u svakom trenutku pružali transparentne i odgovarajuće podatke.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je ovim povodom da oni koji je trebalo da podnesu izveštaj očigledno nisu dobro obavestili nadležne, zbog čega je BSI jasno stavila do znanja da dogovor mora ponovo da bude pregledan što će vlada i učiniti, naglasila je Berbok.

Glavna opoziciona stranka u Nemačkoj Hrišćansko-demokratska unija ponovo je zatražila da ugovor bude raskinut, navodeći da je neverovatan amaterizam i ozbiljan promašaj to što se ispostavlja da nemačko Ministarstvo ekonomije nije bilo u potpunosti upoznato s pravnom situacijom.  

image