Sukob Francuske i Poljske oko municije za Ukrajinu

Pariz ističe da je pragmatičan jer želi da se novac Unije zadrži u okviru bloka, dok Varšava ističe da se radi o ometanju konačnog dogovora

Francuska i Poljska sukobile su se pošto ambasadori nisu uspeli da reše spor oko toga ko bi trebalo da dobije zajedničke ugovore Evropske unije o kupovini municije za Ukrajinu – samo blokovske firme, ili i konkurenti na drugim mestima, kao što su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, otkrile su pojedine diplomate "Politiku".

Sve se dešava pošto su lideri EU dogovorili isporuku municije Ukrajini i za to namenili dve milijarde evra – jednu za zajedničke porudžbine u evropskoj industriji, drugu za nadoknadu iste članicama.

Francuski ambasador optužio je svog poljskog kolegu da je u medijima okrivio Pariz za ometanje konačnog dogovora, naglasivši da je Francuska pragmatična u nastojanju da se novac Unije zadrži u okviru bloka.

Poljski zvaničnik je uzvratio, rekavši da Francuska samo otežava tekuće pregovore.

U raspravu su se potom umešali Šveđani, koji su ponudili izmenjeni tekst sporazuma kako bi udovoljili sukobljenim državama – predviđa se da ugovor može da se odnosi na "ekonomske operatere sa sedištem u  Uniji i Norveškoj".

Međutim, mišljenja su i dalje podeljena jer navodno novi tekst previše kreće u francuskom pravcu, odnosno otvara nova pitanja o tome koje kompanije ili podizvođači treba da budu uključeni.

Razgovori bi trebalo da se nastave sledeće nedelje, što znači da ministri spoljnih poslova EU neće postići dogovor pre nego što se sastanu u ponedeljak,  24. aprila, u Luksemburgu da razgovaraju o rusko-ukrajinskom sukobu.

Zajednički plan kupovine municije za ukrajinske potrebe deo je procesa u tri faze koji su lideri EU odobrili prošlog meseca.

U prvoj fazi zemlje Unije će ustupiti granate iz sopstvenih zaliha Kijevu, dok će druga faza podrazumevati zajedničke kupovine. Treća faza treba da osigura da proizvođači iz EU mogu da zadovolje potrebe odbrane Starog kontinenta.