Ukrajinska policija i danas u Kijevsko-pečerskoj lavri: Blokiran prolaz do galerije (VIDEO)

Naoružana policija izbacila iz galerije sve prisutne, vernici stajali napolju

Ukrajinske bezbednosne snage i danas su rovarile na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre. Telegram kanal Saveza pravoslavnih novinara javlja da su pripadnici bezbednosnih snaga naoružani i da su ponovo blokirali prolaz okupljenom vernom narodu do jednog od objekata Lavre, 39. korpusa. 

Iz galerije manastira su izbačeni svi koji su se u njoj nalazili u tom trenutku, žene i deca. 

Savez pravoslavnih novinara dodaje da policija nije objasnila po kom osnovu su se bezbednosne snage ponovo isprečile na put onima koji su hteli da posete galeriju Lavre i navodi da je jedna novinarka ipak bila puštena da prođe.

Razlog, kako je saopšteno, je najverovatnije to što je reč o novinaru koji radi za "dobar" medij, odnosno, medijsku kuću koja podržava politiku aktuelnog kijevskog režima, te se vlasti nadaju da će situacija u manastiru biti prikazana da odgovara njihovim interesima. 

U međuvremenu, javljeno je da je predsednik administracije nacionalnog istorijskog spomenika Kijevsko-pečerske lavre izjavio da su vlasti ponovo uspele da oslobode i provere prostorije 39. korpusa, i da ih ponovo zapečate, nakon što su vernici juče ponovo otvorili. Policija koja je došla u Lavru ima dogovor sa administracijom nacionalnog istorijskog spomenika, objasnio je on. 

Haotična situacija u Kijevsko-pečerskoj lavri postala je nova norma. Policija gotovo svakodnevno dolazi u manastir, vernicima blokira prolaz, izaziva nemire i stvara poteškoće za monahe. Poslednjih dana određene prostorije Lavre bile su zapečaćene, a kasnije se ispostavilo da su se u njima nalazili ljudi. Protiv vernika koji su oslobodili one koji su bili zaključeni vlasti su otvorile slučaj zbog, kako kažu, huliganstva.