Pilula koja je podelila američko društvo

Pilula za prekid trudnoće, u zemlji koja je već zabranila ili veoma otežala ženama pristup bezbednom abortusu, produbila je podele u američkom društvu

Vrhovni sud SAD produžio je do petka privremenu blokadu ograničenja pristupa popularnoj piluli za abortus.

Sudija u Teksasu suspendovao je 7. aprila odobrenje za "mifepriston", pilulu za abortus, dovodeći u pitanje njenu bezbednost. Delovi te odluke su potvrđeni u žalbenom postupku, što je navelo Bajdenovu administraciju da podnese hitan zahtev Vrhovnom sudu.

Odluka o piluli za abortus je, prema mišljenju mnogih, najznačajniji slučaj te vrste od kada je Vrhovni sud prošle godine poništio presudu u slučaju "Rou protiv Vejda" i praktično ukinuo pravo ženama na abortus.

Istraživanje Istraživačkog centra "Pju" pokazalo je da 53 odsto Amerikanaca veruje da pilula za abortus treba da bude dozvoljena, dok svega 22 odsto smatra da je treba zabraniti.

Zabrana abortusa

Ukidanje ženama prava da odlučuju o svojim telima i, praktično, životom duboko je podelio američko društvo i urušio imidž "zemlje slobodnih" kao vodeće svetske demokratije.

Za konzervativce koji su decenijama pokušavali da potkopaju "Rou" i kriminalizuju prekid trudnoće, obaranje istorijske presude iz 1973. bilo je razlog za slavlje. Za progresivce, odluka je bila šokantna, naročito pošto su ankete pokazivale da je više od 60 odsto Amerikanaca smatralo da abortus treba da bude legalan.

Problem sa zabranom abortusa ili ozbiljnim ograničavanjem pristupa klinikama za abortus u većini američkih država znači da žene koje ne žele da iznesu trudnoću do kraja moraju ili da putuju u države gde je prekid trudnoće i dalje dozvoljen ili da se obraćaju nadrilekarima.

Analize su pokazale da je dobar deo žena koje žele da prekinu trudnoću iz siromašnijih slojeva društva (crnkinje, latino žene) i forsiranjem na iznošenje trudnoće do kraja kvalitet života njih, njihovih porodica i neželjene dece se drastično urušava.

Šta se dogodilo sa pilulom?

Pilulu - koja se koristi u više od polovine abortusa u SAD - prvi put je odobrila Uprava za hranu i lekove (FDA) pre više od dve decenije.

Ranije ovog meseca, savezni sudija u Teksasu izdao je preliminarnu zabranu kojom je poništio odobrenje FDA za lek u okviru tužbe koju je grupa zdravstvenih stručnjaka koji se protive abortusu podnela protiv FDA tvrdeći da pilula nije bezbedna.

U presudi, sudija Metju Kačsmarik - inače vatreni pobornik "pro-život" ideologije koji je pre nego što je postao sudija za hrišćansku pravnu organizaciju pokretao tužbe protiv apoteka koje su prodavale kontraceptivna sredstva i koji je lobiranjem protivnika pilule dobio slučaj - tvrdi da je FDA požurila sa odobrenjem i nije pravilno razmotrila neželjene efekte.

FDA i nekoliko vodećih zdravstvenih organizacija, kao što je Američko medicinsko udruženje, insistiraju da je lek bezbedan i efikasan.

Nekoliko minuta kasnije, savezni sudija u državi Vašington izdao je suprotnu odluku, naloživši FDA da ne menja dostupnost leka i da zadrži pristup "mifepristonu" u 17 američkih država.

Pošto su ove dve presude direktno protivrečne jedna drugoj, vlada se žalila Apelacionom sudu 5. okruga sa sedištem u Nju Orleansu. Takođe je zatražila da sud suspenduje presudu iz Teksasa dok se žalba ne sasluša, a "mifepriston" ostane na raspolaganju.

Apelacioni sud je pristao da zadrži lek na tržištu - ali uz dodatna ograničenja.

O čemu odlučuje Vrhovni sud?

Prošle nedelje, američko ministarstvo pravde i "Danko laboratorije", kompanija koja proizvodi lek, pozvali su Vrhovni sud da interveniše, tražeći da ukloni ograničenja za pilulu, dok niži žalbeni sud nastavlja da razmatra slučaj u celini.

Prošlog petka, sudija Vrhovnog suda SAD Semjuel Alito, koji nadgleda hitna pitanja za 5. okrug, naredio je privremenu blokadu ograničenja do srede uveče, kada će doneti odluku o tome da li da zadrži "mifepriston" na tržištu dok odluka Teksasa prolazi kroz žalbeni proces.

Vrhovni sud je onda u sredu produžio ovaj rok do petka, zadržavajući "mifepriston" na tržištu u međuvremenu bez ograničenja.

Sud – koji ima konzervativnu većinu od 6-3 – nije ponudio objašnjenje zašto.

Da li će pristup pilulama za abortus biti promenjen?

Pristup piluli za abortus "mifepriston" širom SAD zavisiće od odluke Vrhovnog suda. Ako stane na stranu 5. okružnog Apelacionog suda ili ne donese odluku do petka, "mifepriston" će ostati dostupan, ali uz određene uslove koji uključuju zahtev da se lek uzima u prisustvu lekara, da pacijenti ne mogu da dobiju pilulu poštom i da se rok za korišćenje pilule skraćuje sa do 10 nedelja trudnoće na sedam.

Šta sve ovo može da znači za druge lekove?

Kritičari kažu da je poništavajući odobrenje FDA, sud u Teksasu uzurpirao nadležnost savezne zdravstvene agencije da reguliše hranu, lekove i medicinske uređaje.

Zakon o hrani, lekovima i kozmetici iz 1938. daje FDA ovlašćenje da utvrdi da li su lekovi bezbedni i efikasni, i obično su se sudovi okretali agenciji kada je trebalo doneti naučnu ili medicinsku odluku.

Pravni stručnjaci upozoravaju da ova presuda može da otvori vrata zabrani drugih odobrenih lekova ali i da "uguši" razvoj novih.

Šta dalje?

Vrhovni sud samo odlučuje da li da stavi "na čekanje" odluku Teksasa kojom se ukida pristup "mifepristonu". Trenutno se ne raspravlja o samom slučaju. O tome trenutno odlučuje 5. Okružni sud, iako bi na kraju slučaj mogao da dođe i do najvišeg američkog suda.

Ranije ove nedelje, "Alijansa za odbranu slobode", konzervativna hrišćanska pravna grupa koja je podigla početnu tužbu protiv FDA, zatražila je od Vrhovnog suda da dozvoli da ograničenja za "mifepriston" stupe na snagu.

Njihov zahtev podržalo je 147 republikanskih poslanika, koji su podneli svoj podnesak sudu, navodeći ukidanje uslova za pristup leku "opasnom igrom sa zdravljem i bezbednošću žena i devojčica".

Sa suprotne strane, grupa od 253 demokratskih poslanika je takođe odgovorila, tražeći od Vrhovnog suda da pauzira prvobitnu presudu suda u Teksasu i ostavi "mifepriston" na tržištu dok slučaj bude prolazio kroz sudove.

Demokrate su tvrdile da će presuda u Teksasu ograničiti pristup bezbednom abortusu širom zemlje.

Oba izveštaja ukazuju da je abortus i dalje politizovana debata u SAD.