Erdogan: Nadam se da ću uspeti da organizujem sastanak Putina i Zelenskog

Putin je sada mnogo mekši i otvoreniji za pregovore sa Kijevom nego ranije, kaže Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da se nada da će uspeti da organizuje sastanak lidera Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog kako bi razgovarali o postizanju mira u regionu.

Obraćajući se novinarima nakon povratka iz Azerbejdžana, Erdogan je rekao da će uskoro obaviti telefonske razgovore i sa Putinom i sa Zelenskim.

"Video sam da je gospodin Putin sada mnogo mekši i otvoreniji za pregovore sa Kijevom nego ranije. Videćemo do čega to može dovesti tokom razgovora koje ćemo voditi narednih dana kada ćemo saslušati oba lidera", naveo je turski lider.

Erdogan je istakao da ne postoje nikakve prepreke za produženje prehrambenog sporazuma.

"Ponovo sam se uverio u to na sastanku sa gospodinom Zelenskim i na sastanku sa gospodinom Putinom. Ako u međuvremenu nastane neka blokada, nema prepreka da se ona prevaziđe", objasnio je turski lider.

Erdogan je saopštio da su do 20. oktobra 363 broda isporučila osam miliona žita i drugih prehrambenih proizvoda na svetska tržišta.

"Iz ukrajinskih luka u Evropu otišlo je 62 odsto robe, 19,5 odsto u Aziju, 13 odsto u Afriku i 5,3 odsto na Bliski Istok. Najnerazvijenije zemlje dobile su 454.626 tona pšenice, što je svega 5,7 odsto", precizirao je predsednik Turske.

Kako je dodao, 96 odsto izvoza čine kukuruz, pšenica, suncokretovo ulje, uljana repica i suncokretova sačma.

Susret sa švedskim premijerom

Erdogan će se takođe sastati sa premijerom Švedske Ulfom Kristersonom kako bi razgovarali o nastojanjima ove zemlje za pridruživanje NATO-u, kao i o izručenju ljudi koje Ankara smatra teroristima.

Predsednik Turske je napomenuo da je Kristerson "stao na stranu borbe protiv terorizma".

"Novi premijer je na strani borbe protiv terorizma i terorista. Naravno, testiraćemo njihovu iskrenost o ovom pitanju na sastanku koji ćemo održati", dodao je on, a prenela televizija NTV.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO, Kristerson je rekao da će se Švedska jasnije i dublje uključiti u antiterorističke aktivnosti alijanse.

Turska je ranije saopštila da parlament neće odobriti kandidature Švedske i Finske za NATO ako ne izruče ljude koje Ankara smatra teroristima, odnosno kurdske militante i optužene za umešanost u pokušaj puča 2016.