"Blumberg": Rasprodaja Ukrajine, ko će zaraditi?

Ukrajinski Fond za državnu imovinu najavio rasprodaju, traži "hrabre" investitore za Zapada

Ukrajina traži investitore koji su dovoljno "hrabri" da veruju da će uspeti da pobedi Rusiju, a zauzvrat im nudi državne kompanije po diskontnim cenama.

U jeku sukoba koji je uništio ekonomiju zemlje - već načetu decenijskom korupcijom - Kijev je odlučio da jeftino rasproda državna preduzeća kako bi zakrpili rupe u budžetu, piše "Blumberg".

Ako se poslanici dogovore o izmenama na sednici koja je zakazana za početak maja, Kijev bi u najboljem slučaju mogao da zaradi više od 400 miliona dolara prodajom firmi u rasponu od proizvođača đubriva do komunalnih preduzeća, topionica i proizvođača insulina.

Još 190 miliona dolara moglo bi doći od zakupa poljoprivrednog zemljišta, rekao je "Blumbergu" Rustem Umerov, šef Fonda za državnu imovinu.

"Postoje tržišta u razvoju, postoji tržište za hitne slučajeve, a kao tržište za vanredne situacije, mi smo jedinstveni". Iako je svestan da većina investitora ne može da shvati da ulaže novac u zemlju koja je u sukobu, on je poručio "onima koji su dovoljno hrabri" da uzmu u obzir Ukrajinu jer će u budućnosti to biti "20 puta veća priča".

"Ako ih ove godine ne prodamo, sledeće godine će im jedina vrednost biti nekretnine, a sledeće godine samo zemljište na kome stoje", rekao je Umerov.

Dok vlada očekuje da će ove godine dobiti 162 miliona dolara od prodaje državnih kompanija, Umerov je rekao da bi potencijalno mogao da zaradi četiri puta veći iznos ako se planovi prodaje i lizinga ostvare.

Ali to zavisi od zakonodavaca, koji prvo moraju da odobre zakone privatizaciju velikih državnih kompanija i da omoguće Fondu da konsoliduje državno poljoprivredno zemljište koje bi se moglo dati u zakup. Zakonodavci su uglavnom podeljeni u dve grupe između onih koji žele da prodaju sve i onih koji to ne žele, rekao je on.

Drugi izvor potencijalnog prihoda je konfiskacija kompanija koje su povezane sa Rusijom u Ukrajini, dodao je on. Jedan primer je "JSC Sense Banka" pod ruskom kontrolom, jedan od najvećih zajmodavaca u Ukrajini, koju vlada razmatra da nacionalizuje.

Uprkos preprekama, Umerov je uveren da Ukrajina ima jednu prednost: solidarnost investitora i saveznika.