Svet

"Volstrit džornal": Eplov poljubac smrti

Tehnološkog giganta optužuju da krade ideje, "Epl" tvrdi da sve radi po pravilima
"Volstrit džornal": Eplov poljubac smrtiGetty © Scott Olson / Staff

Delovalo je kao partnerstvo iz snova kada je "Epl" kontaktirao Džoa Kianija, osnivača kompanije koja proizvodi uređaje za merenje kiseonika u krvi koji su savršeno odgovarali "Eplovom" satu.

Ubrzo posle tog sastanka, piše "Volstrit džornal", "Epl" je počeo da zapošljava radnike iz njegove kompanije "Masimo korp", uključujući inženjere i glavnog lekara. Tehnološki gigant im je ponudio dvostruko više plate, kaže Kiani. Ubrzo potom, "Epl" je objavio patente pod imenom bivšeg "Masimovog" inženjera za senzore slične "Masimovim". Sledeće godine, 2020, "Epl" je lansirao sat koji je mogao da meri nivo kiseonika u krvi.

"Kada se 'Epl' zainteresuje za kompaniju, to je poljubac smrti", rekao je Kiani. "Prvo budete uzbuđeni, a onda shvatite da je njihov dugoročni plan da sami to urade i uzmu sve".

Kiani je jedan od više od dvadesetak rukovodilaca, pronalazača, investitora i advokata koji su opisali slične susrete sa "Eplom". Prvo su razgovarali o potencijalnim partnerstvima ili integraciji njihove tehnologije u "Eplove" proizvode. Onda bi pregovori bili prekinuti a "Epl" bi pokrenuo svoje, slične, proizvode.

Iz "Epla" kažu da ne kradu tehnologiju i tvrde da poštuje intelektualnu svojinu drugih kompanija. Navode i da su "Masimo" i druge kompanije ti koji su kopirali "Epl".

"Volstrit džornal" navodi da je "Epl" pokušao da poništi stotine patenata u vlasništvu kompanija koje su ih optužile za krađu patenata.

Kompanija za razvoj aplikacija "Bliks" tvrdi da im je "Epl" ukrao tehnologiju za skrivanje identiteta vlasnika mejla, dok "Tajl", kompanija koja proizvodi sprave za praćenje navodi da su njihovi patenti integrisani u "ajfon".

Američko Ministarstvo pravde trenutno istražuje neke od ovih navoda, kažu izvori.

image