Moraće da plate i papa Francisko, i Bil Gejts: Mask počeo da sprovodi plan o "plavoj kvačici"

Plava kvačica pored imena je godinama značila da je Tviter potvrdio identitet korisnika iza naloga, a ona se smatrala statusnim simbolom

Tviter je počeo da uklanja ikone kvačice sa profila hiljada poznatih ličnosti, političara i novinara, što je jedan od najvidljivijih pokazatelja kako Ilon Mask menja poslovanje u kompaniji koju je kupio.

Od jutros su bez oznake ostali papa Francisko, pop pevačica Bijonse, bivši predsednik SAD Donald Tramp, Bil Gejts i Kim Kardašijan.

Plava kvačica pored imena je godinama značila da je Tviter potvrdio identitet korisnika iza naloga, a ona se smatrala statusnim simbolom.

Međutim, pod upravom Maska koji je kupio Tviter za 44 milijarde dolara u oktobru, ova usluga je počela da se naplaćuje pojedincima 8 dolara mesečno za održavanje statusa verifikacije, a da će oni koji ne plate izgubiti svoje kvačice.

Tranzicija je bila mučna, jer je Mask prvobitno predložio da se naplaćuje 20 dolara mesečno za verifikaciju, ali je snizio cenu nakon povratka. On je takođe rekao da će prethodno verifikovani nalozi izgubiti svoje značke početkom aprila, ali je malo njih to učinilo.

Pošto je Tviter počeo da uklanja kvačice sa naloga, neki korisnici su rekli da su primetili da simboli nestaju, a zatim se ponovo pojavljuju na njihovim profilima.

"Uklanjamo stare proverene kvačice", navodi se u saopštenju kompanije na Tviteru."Da bi ostali verifikovani na Tviteru, pojedinci se mogu prijaviti za Tviter Blu.

Plaćanje pretplate će doći sa drugim pogodnostima, rekao je Mask, uključujući i istaknutije mesto u prepisci na Tviteru.

Pojedine poznate ličnosti su se žalile da će promena dovesti do povećanog lažnog predstavljanja, jer njihovi identiteti više neće biti potvrđeni. U novembru, sa lažnog naloga sa kvačicom farmaceutske kompanije Eli Lili objavljeni su Tvitovi da će obezbediti besplatan insulin svojim klijentima, što je dovelo do pada akcija kompanije.

"Imati plavu kvačicu sada znači da postoji veća šansa da ste potpuni gubitnik i da očajnički tražite potvrdu od poznatih ljudi", napisala je na Tviteru muzičarka Doja Ket nakon što je izgubila značku za verifikaciju.

Ni Lebron neće da plati verifikaciju

Neke poznate ličnosti su rekle da će potpuno napustiti Tviter, dok su druge odbacile promenu, ali su odbile da plate.

Čak je i košarkaš Lebron Džejms napisao da neće platiti verifikaciju, ali mu je oznaka ostala. Mask je na Tviteru rekao da je lično platio za nekoliko naloga da zadrže svoje kvačice, uključujući Džejmsa.

Osim što pojedinačnim korisnicima naplaćuje osam dolara mesečno, Tviter je planirao da organizacijama naplaćuje 1.000 dolara mesečno za verifikaciju koja je dolazila sa zlatnom kvačicom, uz niz izuzetaka, navodi "Njujork tajms", pozivajući se na interna dokumenta Tvitera.

Izuzeci podrazumevaju 500 najboljih oglašivača na Tviteru i 10.000 najpraćenijih organizacija koje su prethodno verifikovane.