Svet

Nemačka, Poljska i Ukrajina grade centar za popravku "leoparda" od 200 miliona evra

Nemački ministar odbrane osvrnuo se i na eventualni ulazak Ukrajine u NATO navodeći da bi ova zemalja trebalo da postane članica Alijanse, ali da "sve treba da ide po redu"
Nemačka, Poljska i Ukrajina grade centar za popravku "leoparda" od 200 miliona evrawww.globallookpress.com © Francisco J. Olmo/Keystone Press Agency

Nemačka, Poljska i Ukrajina imaju nameru da izgrade Centar za popravku tenkova "leopard".

Naime, danas je na sastanku sa saveznicima u vojnoj bazi Ramštajn potpisan sporazum o izgradnji centra u kome će se popravljati tenkovi korišćeni u borbi protiv ruskih snaga.

To je danas, između ostalog, izjavio nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

"Sve strane su se dogovorile o načinu finansiranja centra, koji će koštati između 150 i 200 miliona evra godišnje i mogao bi da postane operativan krajem maja", dodao je Pistorijus.

Nemački ministar odbrane je naveo i da su PVO sistemi koji se isporučuju Kijevu, važni zato što su dizajnirani da zaštite nemačke tenkove u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, protivvazdušna odbrana je i dalje glavni prioritet u kontekstu snabdevanja oružjem Kijeva, o čemu se razgovaralo sa partnerima u NATO i predstavnicima Kijeva.

On je danas, da podsetimo, na pitanje da li će Ukrajina da uđe u NATO,  rekao da se svi članovi Alijanse slažu da Ukrajina treba jednog dana da postane član ovog bloka.

Ipak je dodao da "sve treba da ide po redu", te da je sada fokus na tome kako pomoći Ukrajini na bojnom polju.

"Vrata su otvorena, ali sada nije vreme za odluku", rekao je Pistorijus.

Centar će se, inače, graditi u Poljskoj, prenosi Rojters.

Uz to, najavljeno je i da će Sjedinjene Američke Države uskoro početi obuku ukrajinskih vojnika da koriste američke tenkove "abrams".

"M1 abrams kada stigne napraviće preokret na bojištu", rekao je načelnik Združenog generalštaba SAD general Mark Mili.

Američki tenkovi trebalo bi narednih nedelja da stignu u Nemačku gde će početi obuka ukrajinskih vojnika. Američki zvaničnik koji nije imenovan rekao je da će obuka trajati 10 nedelja i njome će biti obuhvaćeno stotine ukrajinskih vojnika.

Berlin je isporučio Ukrajini drugi protivvazdušni odbrambeni sistem "IRIS-T" i 16 metaka municije u poslednjih nekoliko nedelja. Stigli su i PVO sistemi "patriot" iz Sjedinjenih Država, Holandije i Nemačke. 

Prošlog meseca, u Ukrajini je isporučeno 18 tenkova "A6 leopard 2", koje je ranije obećala vlada zemlje. Planirano je da Nemačka, Holandija i Danska tokom godine isporuče Ukrajini 80 tenkova "leopard tip 1 A5".

image