Pentagon: Stižu "abramsi" za obuku Ukrajinaca

Američki tenkovi na kojima će se obučavati ukrajinska vojska stići će u Nemačku narednih nedelja, rekao je Lojd Ostin

Američki tenkovi "abrams" za obuku Ukrajinaca stići će u Nemačku narednih nedelja, rekao je šef Pentagona Lojd Ostin.

Prema njegovim rečima, zemlje koje učestvuju u Kontakt grupi za podršku Ukrajini već su isporučile više od 230 tenkova poslednjih meseci, kao i više od 1.500 oklopnih vozila. Kako je naveo Ostin, SAD će ubrzati tajming da Ukrajini obezbede svoj tenk "M1 abrams".

Podsetimo, Ostin je ranije izjavio da je devet zapadnih zemalja obećalo da će u Ukrajinu prebaciti ukupno više od 150 nemačkih tenkova "leopard".

"Koalicija zemalja koje Ukrajini doniraju tenkove nastavlja da raste. Devet zemalja se već obavezalo da će donirati više od 150 tenkova 'leopard'", rekao je Ostin. 

Holandija i Danska najavile su da će sledeće godine Ukrajini poslati 14 "leopard 2" tenkova, saopštilo je holandsko ministarstvo odbrane.

"Holandija zajedno sa Danskom kupuje 14 tenkova 'leopard 2-A4' za Ukrajinu. Nakon remonta, borbeni tenkovi će za kratko vreme biti poslati u Ukrajinu. Očekuje se da će tenkovi biti isporučeni 2024. godine", navodi se u saopštenju.

Cena borbenih vozila procenjena je na oko 165 miliona evra, prenose "RIA Novosti". Kilski institut za svetsku ekonomiju procenjuje da dosadašnja holandska vojna pomoć vredi 2,4 milijarde evra, a danska 800 miliona evra.