Skandal u Beču: Učiteljica vređala decu izbeglice iz Turske, Sirije i Ukrajine

Obraćajući se turskoj deci, učiteljica im je navodno rekla da se mogu vratiti u Tursku, a deci iz Sirije i Ukrajine da ne žele da uče nemački i ne poštuju pravila Austrije

U glavnom gradu Austrije, Beču, izbio je skandal zbog učiteljice nemačkog koja je na časovima navodno vređala decu iz Ukrajine, Sirije i Turske, prenosi austrijska televizija "ORF".

Učiteljica je deci rekla da nisu sposobni ni za šta. Obraćajući se deci poreklom iz Turske rekla im je da bi trebalo da se vrate u tu zemlju. Naljutila se i na decu iz Sirije koja, prema njenom mišljenju, ne žele da uče nemački i ne poštuju pravila. Učiteljica je izjavila da to važi i za ukrajinsku decu.

Navodno je navela i da bi roditelji te dece "nađu posao u Austriji kako ona ne bi morala da ih plaća".

"Plaćate li školu? Da li vam majka plaća stan? Ko plaća? Ja sve plaćam i svi ostali koji imaju posao. Imaju li mama i tata posao? Verovatno ne", rekla je očigledno uznemirena učiteljica.

Prema rečima Kornelijusa Graniga, predsednika Udruženja za pomoć Ukrajini učiteljica je govorila o deci i o  njihovim roditeljima "kao o parazitima". 

Kako je Granig naveo, ovo je akutni problem, posebno za dete čiji je otac preminuo. 

"Devojčica je plakala kada mi je rekla kako se učiteljica ponaša prema deci. Neverovatno je da je to moguće u austrijskoj školi", kazao je.

Direktor bečkog odeljenja za obrazovanje Hajnrih Himer potvrdio je ovaj incident.

"Ovo je veoma uvredljivo ponašanje. Bavićemo se time. U školama ne pitamo ko je odakle, treba postaviti iste standarde za sve. Radi se o prenošenju znanja i mogućim perspektivama, a ne o tome ko koliko zarađuje i gde živi", rekao je Himer.

On je dodao da će se sledeće nedelje o ovom incidentu razgovarati sa Odeljenjem za obrazovanje, upravom škole, nastavnikom i odeljenjem.