Svet

Kina sprema odgovor na američka ograničenja

Peking poziva kompanije za proizvodnju čipova na hitne razgovore
Kina sprema odgovor na američka ograničenjawww.globallookpress.com

Najviši kineski zvaničnik zadužen za tehnologiju sazvao je niz hitnih sastanaka protekle nedelje s vodećim kompanijama na polju proizvodnje poluprovodnika, kako bi se procenila šteta od ograničenja pristupu američkim čipovima od strane administracije Džozefa Bajdena, ali i da bi obećao podršku ugroženom sektoru, piše "Blumberg".

Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija pozvalo je rukovodioce brojnih kompanija, uključujući vrlo značajne "Yangtze Memory Technologies Co." i "Dawning Information Industry Co.", na sastanke iza zatvorenih vrata otkako je Vašington otkrio mere za obuzdavanje kineskih tehnoloških ambicija.

Iako za sada nema nagoveštaja o kontramerama, kineski zvaničnici tvrde će domaći IT sektor obezbediti pogođenim kompanijama dovoljnu količinu čipova kako bi mogli da nastave s radom.

Si Đinping je u obraćanju tokom vikenda obećao da će kinesko tehnološko samopouzdanje prevladati u borbi sa SAD za tehnološku nadmoć – što se tumači kao znak da će Peking udvostručiti finansijsku podršku za sektore kao što su veštačka inteligencija i čipovi. Međutim, kineski lider nije se direktno osvrnuo na najnovije poteze Vašingtona.

image