Kina sprema odgovor na američka ograničenja

Peking poziva kompanije za proizvodnju čipova na hitne razgovore

Najviši kineski zvaničnik zadužen za tehnologiju sazvao je niz hitnih sastanaka protekle nedelje s vodećim kompanijama na polju proizvodnje poluprovodnika, kako bi se procenila šteta od ograničenja pristupu američkim čipovima od strane administracije Džozefa Bajdena, ali i da bi obećao podršku ugroženom sektoru, piše "Blumberg".

Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija pozvalo je rukovodioce brojnih kompanija, uključujući vrlo značajne "Yangtze Memory Technologies Co." i "Dawning Information Industry Co.", na sastanke iza zatvorenih vrata otkako je Vašington otkrio mere za obuzdavanje kineskih tehnoloških ambicija.

Iako za sada nema nagoveštaja o kontramerama, kineski zvaničnici tvrde će domaći IT sektor obezbediti pogođenim kompanijama dovoljnu količinu čipova kako bi mogli da nastave s radom.

Si Đinping je u obraćanju tokom vikenda obećao da će kinesko tehnološko samopouzdanje prevladati u borbi sa SAD za tehnološku nadmoć – što se tumači kao znak da će Peking udvostručiti finansijsku podršku za sektore kao što su veštačka inteligencija i čipovi. Međutim, kineski lider nije se direktno osvrnuo na najnovije poteze Vašingtona.