Svet

Raskolnici, pevajući ukrajinsku himnu, upali u još jedan hram kanonske UPC

Dok policija stoji sa strane i, kao po nalogu, samo posmatra, verni narod pokušava da odbrani trpezariju, koja formalno čak i ne pripada hramu, preneo je Savez pravoslavnih novinara
Raskolnici, pevajući ukrajinsku himnu, upali u još jedan hram kanonske UPCwww.globallookpress.com © Ashley Chan

Ukrajinci koji se bore protiv jedine kanonske pravoslavne crkve u svojoj zemlji (UPC), jer veruju da ruska država i ruske službe bezbednosti rukovode njome, zauzeli su još jedan njen hram u selu Trebuhovu u Kijevskoj oblasti, naveo je Savez pravoslavnih novinara na Telegramu.

"Verni narod sada pokušava da odbrani trpezariju, koja, kako su nam rekli, formalno čak i ne pripada hramu, objekat nije u vlasništvu UPC. Napadači su već počeli da obijaju trpezariju. Molite se za našu braću i sestre", poručili su.

Prethodno su ljudi u vojnim uniformama, sa identifikacionim oznakama Oružanih snaga Ukrajine, pevajući ukrajinsku himnu,  ogradili prilaz crkvenom dvorištu i razbili vrata crkve.

"Dana 22. aprila 2023. godine, pristalice nepriznate PCU u Trebuhovu, Kijevska oblast, zauzele su hram UPC posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice", navode iz Saveza pravoslavnih novinara i napominju da policija stoji po strani i ne pokušava da ih spreči.

"Sramota za našu policiju. Stoje po strani i snimaju, ništa ne preduzimaju. Zašto su dobili naređenje da se ne mešaju? Čekaju da se prolije krv? Hoće li i onda nastaviti da 'gledaju'. Sram ih bilo! Bolje je i da dobiju otkaz odatle, nego da uvlače sebe i svoju porodicu u ovo bezakonje. Policija ni ne zna čiji je hram, na čije su ime izdata dokumenta", prokomentarisao je jedan od vernika.

Budući da predsednik govori da je ovo "teritorija najveće verske slobode" u ovom delu Evrope, da li će sutra, isto ovako pod velom "zakona", otimati ljudima kuće koje im se dopadaju, upitao je drugi.

"Policija ćuti i gleda sa strane kako našu zemlju guta haos, kako se crni oblak nadvio nad njom", rekao je on.

image