"Njujork tajms": Gardista delio obaveštajne podatke po mrežama duže i više nego što se mislilo

Korisnik Diskorda koji odgovara profilu Džeka Tešeire podelio je obaveštajne podatke sa većom čet grupom, nekoliko dana nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini

Pripadnik američke Nacionalne vazduhoplovne garde optužen za odavanje poverljivih dokumenata maloj grupi gejmera, objavljivao je osetljive informacije duže nego što se mislilo i mnogo većoj grupi ljudi, piše "Njujork tajms" pozivajući se na onlajn objave koje su pregledali.

U februaru 2022, ubrzo nakon početka Specijalne vojne operacije, korisnički profil koji se poklapa sa profilom Džeka Tešeire počeo je da objavljuje tajne obaveštajne podatke o ruskoj operaciji na ranije neotkrivenoj grupi za ćaskanje na Diskordu, društvenoj mreži popularnoj među igračima. Čet grupa brojala je oko 600 članova.

Tešeira (21), koji je uhapšen 13. aprila, optužen je da je objavljivao poverljiva dokumenta Pentagona na drugoj Diskordovoj grupi "Tag šejker central" koja ima 50-ak članova. Tamo je počeo da postavlja osetljive informacije u oktobru 2022, rekli su članovi grupe za "Njujork tajms". Budući da je radio kao specijalista za informacione tehnologije u bazi vazduhoplovstva u Masačusetsu imao je pristup poverljivim podacima.

List navodi da za sada nije jasno da li su vlasti upoznate sa poverljivim materijalom postavljenim na ovoj dodatnoj Diskord grupi.

Novootkrivene informacije objavljene na većoj grupi uključivale su detalje o ruskim i ukrajinskim žrtvama, aktivnostima moskovskih obaveštajnih agencija i novosti o pomoći koja se pruža Ukrajini. Korisnik je tvrdio da postavlja informacije iz Agencije za nacionalnu bezbednost, Centralne obaveštajne agencije i drugih obaveštajnih agencija.

"Njujork tajms" da je prvo curenje podataka na većoj grupi usledilo manje od 48 sati nakon početka vojne operacije u Ukrajini. "Video sam izveštaj Pentagona koji kaže da se trećina snage koristi za invaziju", napisao je korisnik. Očigledno željan da impresionira druge u grupi koji su doveli u pitanje njegovu analizu, rekao je: "Imam nešto više od informacija otvorenog koda. Prednosti rada obaveštajnoj jedinici USAF-a", misleći na Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država, navodi list.

Ključno pitanje za istražitelje je kako je Tešeira došao do dokumenata za koje je optužen da ih je objavio na internetu. Veruju da je koristio administratorske privilegije povezane sa njegovim poslom u oblasti informacionih tehnologija za pristup dokumentima. U svojim objavama, Tešeira je tvrdio da mu je posao omogućavao pristup materijalu koji drugi nisu mogli da vide. "Posao koji imam omogućava mi privilegije koje većina obaveštajaca nema", naveo je.

Kako navodi list, Tešeira je takođe tvrdio da je aktivno češljao poverljive kompjuterske mreže u potrazi za materijalom o sukobu u Ukrajini. Kada ga je jedan od korisnika Diskorda pozvao da ne zloupotrebljava svoj pristup poverljivim obaveštajnim podacima, odgovorio mu je "prekasno".

U jednom trenutku je ponudio da privatno deli informacije sa članovima grupe koji žive van Sjedinjenih Država. "Pošaljite mi poruku i mogu vam reći šta imam", napisao je.

Drugom prilikom je napisao da je mogao da pristupi sajtu koji vodi Agencija za nacionalnu bezbednost, američka špijunska agencija koja se fokusira na komunikacije presretnute sa kompjuterskih mreža, kako bi potražio ažuriranja o sukobu.

Takođe je tvrdio da ima pristup obaveštajnim podacima američkih partnera. "Obično radim sa ljudima iz GCHK-a kada gledam strane zemlje", napisao je u septembru 2022, misleći na Državni štab za komunikacije - britansku agenciju za obaveštajne, bezbednosne i sajber poslove.

Tešeira je nastavio da deli detaljne obaveštajne podake sa većom čet grupom do pre mesec dana. "Bio sam veoma srećan, voljan i entuzijastičan što sam pratio ovaj događaj u protekloj godini i podelio sa svima vama nešto što malo ljudi može da vidi", napisao je 19. marta, pre nego što je dodao: "Odlučio sam da prekinem sa ažuriranjima."