Sve veći pritisak na Francusku da se odrekne nuklearne saradnje sa Rusijom

SAD su prošle godine kupile od Rusije obogaćeni uranijum u vrednosti od 830 miliona dolara, a Moskva snabdeva nuklearnim gorivom reaktore u Bugarskoj, Češkoj, Finskoj, Slovačkoj i Mađarskoj

Pritisak na Francusku da potpuno prekine veze sa ruskim atomskim sektorom jača u trenutku dok EU razmatra svoj najnoviji paket sankcija Moskvi, prenosi "Politiko".

Evropska komisija će se u petak sastati sa diplomatama iz 27 zemalja članica EU, kada će se na dnevnom redu naći 11. runda sankcija Rusiji i pitanje saradnje sa kompanijom "Rosatom".

Iako je tokom protekle godine veliki deo komercijalne saradnje zamrznut ili suspendovan, francuske državne kompanije nastavljaju da održavaju veze sa "Rosatomom", što je podstaklo Ukrajinu i diplomate iz nekoliko zemalja EU da zatraže od Pariza prekid veza sa ovom ruskom kompanijom.

"Smatram da Pariz ima moralnu dužnost da podstakne svoje državne kompanije da prekinu veze sa `Rosatomom`", rekao je prošlog meseca ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.

"Sva naša pažnja bila je do sada usmerena prema Nemačkoj, a manje prema Francuskoj", rekao je jedan evropski diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

Pariz bi trebalo da podrži dugogodišnje zahteve baltičkih zemalja i Poljske da sankcionišu "Rosatom", izjavio je Sven Gigold, državni sekretar u nemačkom ministarstvu energetike. "Pokušaćemo da u to ubedimo Francusku."

Nuklearne veze Pariza i Moskve

SAD su krajem februara uvele sankcije "Rosatomu". I Vašington i London su sankcionisali neke od svojih rukovodilaca zbog "dubokih veza sa ruskim vojno-industrijskim kompleksom."

Portparol "Rosatoma" rekao je za "Politiko" da je ova kompanija "zauzela stav da nuklearna energija treba da bude izuzeta od politike."

Tokom prethodnih razgovora, uprkos snažnom pritisku nekih zemalja EU da sankcionišu "Rosatom", ovi napori su propali zbog pritiska Mađarske, gde je "Rosatom" zadužen za proširenje nuklearne elektrane Pakš. Francuska se, takođe, odupire antiruskim sankcijama.

Diplomate iz četiri zemlje EU saopštile su da se Pariz krije iza Budimpešte: "Budući da je Mađarska bila vrlo jasna, mislim da neke druge zemlje, uključujući Francusku, zapravo ne moraju da lobiraju za svoju stvar", rekao je drugi evropski diplomata.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da "Evropska unija i države članice nisu usvojile sankcije protiv civilne nuklearne energije", dodajući da Francuska i Sjedinjene Države nastavljaju da sarađuju sa Rusijom u oblasti nuklearne bezbednosti.

"Za Francusku, `Rosatom` je, pre svega, klijent", rekla je Valeri Fodon, generalni delegat u Francuskom društvu za nuklearnu energiju, dodajući da Pariz ne zavisi od Rusije u pogledu snabdevanja nuklearnim gorivom.

Nuklearne veze Pariza i Moskve, koje datiraju još od vremena Hladnog rata, najočitije su u vezama između "Rosatoma" i EDF-a, koji kontroliše francuska država. Ova kompanija je 2021. godine potpisala sporazum o strateškoj saradnji sa "Rosatomom", kao i zajedničku deklaraciju o saradnji u oblasti istraživanja.

Portparol "Rosatoma" je to nazvao "partnerstvom u kojem svi dobijaju" i koje je "pokretač razvoja u oblasti nuklearne energije i naučnih projekata."

"Postoje oblasti u kojima razvijamo naše odnose, na primer, u projektima u trećim zemljama, ili u razmeni iskustava u razvoju nuklearne bezbednosti", izjavio je portparol ruske kompanije.

Ko još sarađuje sa "Rostamom"?

Iako Francuska ne zavisi od Rusije u pogledu nuklearnog goriva i bezbednosti snabdevanja, prošle godine je Pariz od Moskve kupio obogaćeni uranijum u vrednosti od 359 miliona evra, što je tri puta više od količine iz 2021.

To nije jedina prodaja Zapadu, tvrdi "Politiko". SAD su prošle godine kupile od Rusije obogaćeni uranijum u vrednosti od 830 miliona dolara. Takođe, Moskva snabdeva nuklearnim gorivom reaktore u Bugarskoj, Češkoj, Finskoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

Iako Francuska nije podržala sankcije protiv "Rosatoma", ona tvrdi da želi da pomogne drugim zemljama EU da odustanu od saradnje sa Rusijom.

"Princip sankcija je da bi one trebalo da naprave više štete Rusima nego Evropljanima", rekao je visoki zvaničnik francuskog Ministarstva energetike. "Francuska ni na koji način ne zavisi od ruskog prirodnog uranijuma. Radimo sa našim partnerima koji zavise od ruskog uranijuma kako bismo okončali tu zavisnost."

Francuska se prošle nedelje, zajedno sa Britanijom, SAD, Kanadom i Japanom, pridružila inicijativi G7 "koja ima za cilj da istisne Rusiju sa međunarodnog tržišta nuklearne energije."

Diplomate iz pet zemalja EU saopštile su da francuske državne firme imaju etičku odgovornost da potpuno prekinu veze sa "Rosatomom".