Svet

"Vašington post": Islamska država koordinirala akcije iz Avganistana

Planirani ciljevi ISIS-a bile su ambasade, crkve, poslovni centri i Svetsko prvenstvo u fudbalu, pokazuju dokumenti koji su navodno procurili iz Pentagona
"Vašington post": Islamska država koordinirala akcije iz Avganistanawww.globallookpress.com © Saifurahman Safi

Manje od dve godine nakon što su SAD povukle američko osoblje iz Avganistana, ta zemlja je postala značajna lokacija za koordinaciju Islamske države (ISIS) dok teroristička grupa planira napade širom Evrope i Azije i kuje zavere protiv SAD, navodi se u poverljivim dokumentima Pentagona u kojima se ističe "rastuća bezbednosna zabrinutost" zbog te pretnje.

Detalji planiranih napada koji se nalaze u izveštajima američkih obaveštajnih službi, a koji su procurili na platformu "Diskord" i u koje je "Vašington post" imao uvid, otkrivaju nameru da se ciljaju ambasade, crkve, poslovni centri i Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje je prošle godine privuklo više od dva miliona gledalaca u Kataru.

Zvaničnici Pentagona su u decembru znali za devet takvih zavera koje su koordinirali lideri ISIS-a u Avganistanu, a broj se popeo na 15 do februara, stoji u proceni, koja ranije nije bila objavljena.

"ISIS razvija ekonomičniji model za spoljne operacije koji se oslanja na resurse izvan Avganistana, operativce u ciljanim zemljama i široke mreže za pomoć", piše u dokumentu koji je označen kao strogo poverljiv i nosi logotipe nekoliko organizacija Ministarstva odbrane.

Dodaje se i da će takav model omogućiti ISIS-u da prevaziđe prepreke, kao što su nadležne bezbednosne službe. 

Političko oružje za republikance

Ostali izveštaji među objavljenim dokumentima iz Pentagona otkrivaju stalne napore Islamske države u drugim delovima sveta da ovlada ekspertizom za stvaranje hemijskog oružja i rukovanje dronom.

Pominje se i zavera u kojoj bi pristalice ISIS-a kidnapovale iračke diplomate u Belgiji ili Francuskoj, da bi na taj način obezbedili oslobađanje 4.000 zatočenih militanata.

Dokumenti će sigurno biti korišćeni kao političko oružje republikanaca u Kongresu i drugih koji se još uvek bune zbog haotičnog izlaska SAD iz Avganistan u avgustu 2021, kojim je upravljala Bajdenova administracija, ocenjuje list.

Na brzinu organizovana evakuacija je omogućila da više od 120.000 ljudi pobegne zbog povratka Talibana na vlast, ali je desetine hiljada američkih saveznika ostavljeno na cedilu.

Zvaničnici Bajdenove administracije odbili su da potvrde autentičnost dokumenata koji su procurili, ali su branili svoje napore u borbi protiv terorizma.

U saopštenju Saveta za nacionalnu bezbednost navodi se da su SAD "sposobne da uklone teroriste sa bojnog polja bez stalnog prisustva trupa na terenu" i da su reorganizovale američke protivterorističke operacije kako bi odgovorile na buduće pretnje "bilo gde". 

image