Kina dovela u pitanje suverenitet bivših sovjetskih država, uključujući Ukrajinu

Ambasador Pekinga u Francuskoj tvrdi da pravni status Ukrajine i drugih republika bivšeg SSSR-a nije "konkretan"

Ambasador Kine u Francuskoj doveo je u pitanje suverenitet Ukrajine i drugih bivših sovjetskih republika, sugerišući da njihov "maglovit" status u okviru međunarodnog prava otežava rešavanje sukoba oko spornih teritorija kao što je Krim.

"Čak ni ove zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza nemaju efektivni status u međunarodnom pravu jer ne postoji međunarodni sporazum koji bi konkretan njihov status kao suverene zemlje", rekao je ambasador Lu Šaje u intervjuu za francusku televiziju LCI.

Na pitanje da li je Krim ukrajinska teritorija, Lu je rekao: "Zavisi od toga kako doživljavate problem... Nije tako jednostavno."

Na komentar voditelja da je prema međunarodnom pravu "to Ukrajina", Lu je odgovorio: "Krim je prvobitno bio deo Rusije, zar ne? (Sovjetski lider Nikita] Hruščov je bio taj koji je dao Krim Ukrajini u Sovjetskom Savezu".

Ambasador je potom pokušao da smiri situaciju rekavši "sada ne smemo ponovo da se svađamo oko ove vrste problema. Sada je najhitnije stati, prekinuti sukobe, stati."

Kineski zvaničnici su pokušali da zadrže neutralan stav o sukobu Rusije i Ukrajine, odupirući se pritiscima SAD i drugih zapadnih sila da se pridruže osudi Moskve i uvođenju sankcija. Peking, koji je u februaru predložio mirovni plan od 12 tačaka, naglasio je potrebu da se zaustavi sukob u Ukrajini i da se radi na diplomatskom rešenju koje uzima u obzir bezbednosne brige svih uključenih strana.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obećao je da će povratiti svu teritoriju svoje zemlje, uključujući Krim – cilj koji većina zapadnih pristalica Kijeva ne vidi kao realističan. Stanovnici poluostrva su velikom većinom glasali za to da Krim postane deo Rusije 2014. godine, nakon svrgavanja izabrane ukrajinske vlade uz podršku SAD.