Svet

Evropljani u šoku: Kina dovodi u pitanje suverenitet Ukrajine?!

Ambasador Kine u Parizu doveo je u pitanje suverenitet bivših SSSR republika, što je šokiralo Francuze ali i proukrajinske baltičke zemlje
Evropljani u šoku: Kina dovodi u pitanje suverenitet Ukrajine?!Getty © Kenny Holston / Stringer

Francuska i tri baltičke države - Estonija, Letonija i Litvanija, izrazile su ogorčenje i užasnutost nakon što je kineski ambasador u Parizu doveo je u pitanje suverenitet Ukrajine kao zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza.

Upitan da li je Krim deo Ukrajine ili ne, kineski ambasador Lu Šaje je rekao u intervjuu francuskoj televiziji da je poluostrvo istorijski bilo deo Rusije i da ga je Ukrajini poklonio bivši sovjetski lider Nikita Hruščov.

"Ove zemlje bivšeg SSSR nemaju stvarni status međunarodnog prava jer ne postoji međunarodni ugovor kojim bi materijalizovale svoj suvereni status", rekao je Šaje.

Francuska je danas saopštila da iskazuje "punu solidarnost" sa svim pogođenim zemljama saveznicama i naglasila da su one stekle svoju nezavisnost "posle decenija ugnjetavanja", prenosi Rojters.

"Konkretno za Ukrajinu koja je 1991. godine međunarodno priznata, i od Kine, unutar granica koje uključuju i Krim", izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Francuske Ke Dorseja.

Portparol je dodao da će Kina morati da objasni da li komentari ambasadora Šaje odražavaju zvanični stav Pekinga.

image