Svet

Ne bi mogli da se sastave u slučaju rata, ali ne žele kožne cokule: Veganska konferencija vojske UK

Zaposleni u britanskom ministarstvu odbrane će sledećeg meseca dobiti slobodan dan kako bi prisustvovali veganskoj konferenciji
Ne bi mogli da se sastave u slučaju rata, ali ne žele kožne cokule: Veganska konferencija vojske UKGetty © Tomohiro Ohsumi / Stringer

Državni službenici koji rade za Ministarstvo odbrane Velike Britanije dobiće slobodan dan sledećeg meseca kako bi prisustvovali događajima koje organizuje "Mreža za vegane i vegetarijance" ovog ministarstva.

Slobodan dan za vegansku konferenciju poklapa se sa sve većim haosom u koji je upala britanska vojska, a upućeni kažu da bi moglo da prođe između pet i deset godina pre nego što oružane snage zemlje budu dovoljno pripremljene za borbu protiv neprijatelja kao što je, na primer, Rusija.

Kako prenosi britanski "Telegraf", veganski događaj trebalo bi da uključi širok spektar javnih i privatnih razgovora, kao i "proslavu uspeha, planiranje budućnosti, tezge i večere".

Organizacija je navodno podržala nastojanja Ministarstva da koriste manje životinjskih proizvoda, a njena veganska predsedavajuća Sofi Foksen iz Kraljevskog vazduhoplovstva pozvala je osoblje da učestvuje u njihovim konferencijama.

"Neki ljudi su iznenađeni što sam u vojsci i što sam vegan", rekla je ona. "Verujem da su dobro osmišljeni principi fundamentalni da bismo bili snaga dobra. Ako ne težimo etičnijem svetu, za šta se borimo?"

Jedan poseban projekat u koji je uključena ova organizacija je zamena vojnih čizama Ujedinjenog Kraljevstva "vegetarijanskim" cipelama koje nisu napravljene od kože.

Koliko će takav projekat koštati britansku vojsku, ostaje da se vidi, ali sudeći po potpuno nefunkcionalnom stanju oružanih snaga zemlje, čini se da će im možda trebati više od "veganskih" čizama da se vrate u borbenu formu.

Uprkos tome što se suočavaju sa mogućnošću sukoba sa Rusijom i Kinom oko krize u Ukrajini ili na Tajvanu prerastu u svetske sukobe punog obima, britanska vojska trenutno nije u stanju da vodi rat, a penzionisani general, ser Ričard Barons upozorava da je ta zemlja čak decenijama udaljena od mogućnosti da se odbrani od napada.

"Tokom Hladnog rata vojska je u svakom trenutku bila spremna da se bori u roku od četiri sata. Kada se završio Hladni rat i nije bilo osećaja egzistencijalne opasnosti za Veliku Britaniju, sve je to razbijeno", tvrdi on.

"Sada bi nam trebalo pet do 10 godina nakon obaveštenja o nadolazećem ruskom napadu da bismo se organizovali. To nije kul... To je duboko razočaravajuće", kaže general.

Ser Barons je ranije upozorio da će zemlja ostati bez municije nakon samo jednog dana borbe protiv Rusije, rekavši da vlada sada treba da ulaže tri milijarde funti svake godine kako bi Britanija uhvatila korak sa vremenom i situacijom u kojoj je.

U međuvremenu, drugi elementi snaga pokazali su veći interes za forsiranje ideologije osvešćenosti nego za vojnu spremnost, pri čemu se Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo (RAF) prošle godine našlo na udaru kritika nakon što su sproveli efektivnu zabranu angažovanja belaca kako bi postigli ciljeve različitosti.

Takav plan je napravljen u vreme kada snage ne bi mogle da podignu avione u slučaju rata sa Rusijom ili Kinom.

image