Grupa evroposlanika traži da se kineski ambasador u Francuskoj proglasi personom non grata

"Tražimo od Vas da proglasite ambasadora Šajea personom non grata, kao odgovor na njegovo potpuno neprihvatljivo ponašanje", navodi se u pismu francuskoj ministarki spoljnih poslova Katarin Kolona

Oko 80 evropskih parlamentaraca potpisalo je pismo u kojem se šefica francuske diplomatije Katarin Kolona poziva da proglasi kineskog ambasadora u Parizu Lu Šajea personom non grata zbog "negiranja suvereniteta zemalja bivšeg SSSR-a", piše list "Mond".

Ranije je kineski ambasador u Francuskoj Liu Šaje, u intervjuu francuskoj televiziji rekao da je Krim "prvobitno bio ruski, a potom ga je Hruščov dao Ukrajini". 

Šaje je takođe izrazio mišljenje da Amerikanci nisu zainteresovani za okončanje sukoba u Ukrajini . On je takođe doveo u pitanje suverenitet zemalja bivšeg SSSR-a, napominjući da one "nemaju validan status u međunarodnom pravu jer ne postoji međunarodni sporazum koji bi precizirao njihov status kao suverenih država", prenose RIA Novosti.

"Ambasador Šaje je javno tvrdio da bivše sovjetske republike nemaju važeći status u međunarodnom pravu, napominjući da ne postoji međunarodni sporazum, koji može precizirati njihov status. Ovakvi komentari prevazilaze prihvatljiv diplomatski diskurs", pišu evroparlamentarci u pismu koje je objavio "Mond".

Oni smatraju da izjave kineskog diplomate "krše međunarodno pravo i da ih treba posmatrati kao pretnju bezbednosti evropskih zemalja". 

"Tražimo od Vas da proglasite ambasadora Šajea personom non grata, kao odgovor na njegovo potpuno neprihvatljivo ponašanje", navodi se u pismu francuskoj ministarki spoljnih poslova.