Francuski Senat odbio da pravo na abortus ubaci u Ustav

Za zakon, koji je podržala Vlada, glasalo 139 senatora, protiv bila 172

Desničarska većina u francuskom Senatu odbacila je, u prvom čitanju, predlog zakona kojim bi se u Ustav uključilo pravo na abortus, koji je podržala Vlada, ali će se rasprava o ovoj temi ponovo pokrenuti sledećeg meseca u Skupštini.

Predlog, koji su zajedno potpisali senatori iz sedam od osam političkih grupa u Senatu, sa izuzetkom republikanaca, dobio je 139 glasova "za" i 172 glasa "protiv", nakon ponekad živahnih razmena koje su se pretvorile u sukob desnice i levice, piše list "Figaro".

"Senatorska većina odlučila je da se postavi protiv volje 81 odsto Francuza i Francuskinja“, reagovala je autorka predloga zakona Melani Vogel, za koju "ova bitka nije završena. Tek počinje”.

U Narodnoj skupštini su u pripremi dva slična ustavna zakona, na inicijativu levičarskog saveza "Nupes" i predsedničke većinske grupe "Renesans".

Upisivanje prava na abortus u Ustav "imalo bi snagu simbola“, izjavio je ministar pravde Erik Dipon-Moreti. Prema njegovim rečima, "Vlada će podržati svaku od brojnih parlamentarnih inicijativa u ovoj oblasti“.

"Da li više volimo društvo u kojem je pravo na abortus zaštićeno na vrhu naše hijerarhije normi ili društvo u kojem to može poništiti jednostavan zakon?“, pitala je Melani Vogel.

Pitanje prava na abortus postalo je aktuelno nakon što je Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država letos šokirao svet poništivšia istorijsku presudu u slučaju "Rou protiv Vejda" i time praktično u više od polovine američkih država zabranio abortus osim u izuzetnim slučajevima.