Svet

Politiko: Produbljuje se nejedinstvo Evrope oko Kine, Sporazum o ulaganjima i dalje "na ledu"

Na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU 12. maja razgovaraće se o odnosima EU i Kine, najavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel
Politiko: Produbljuje se nejedinstvo Evrope oko Kine, Sporazum o ulaganjima i dalje "na ledu"www.globallookpress.com © Ding Lin/XinHua

Francuska, Nemačka i institucije EU u sukobu su oko toga da li da ožive zamrznuti Sveobuhvatni sporazum o ulaganjima sa Kinom (CAI).

Baš kada ste mislili da evropska politika prema Kini ne može biti razjedinjenija, dve najmoćnije zemlje Evropske unije otpočele su sukob oko toga da li da odmrznu investicioni sporazum sa "autoritarnom supersilom", piše "Politiko".

Nemačka žuri, Francuzima lagano

Za Francusku je oživljavanje takozvanog Sveobuhvatnog sporazuma EU i Kine o ulaganjima "manje urgentna" i "neizvodljiva", rekao je francuski predsednik Emanuel Makron.

U međuvremenu, nemački kancelar Olaf Šolc zalaže se za "reaktiviranje" sporazuma, koji je zastao ubrzo nakon što je objavljen krajem 2020. godine, pošto su Pekingu nekoliko članova Evropskog parlamenta uvele sankcije zbog kršenja ljudskih prava Hongkongžana, Ujgura i Tibetanaca.

Makron je rekao da su on i kineski lider Si Đinping "samo malo " razgovarali o CAI.

"Bio sam veoma otvoren prema predsedniku Siju, bio sam veoma iskren, što se tiče evropskog procesa – sve institucije moraju da budu uključene, i nema šanse da se vidi napredak u vezi sa ovim sporazumom sve dok imamo situaciju da članovi Evropskog parlamenta sankcionišu Kinu", rekao je Makron za "Politiko".

Peking se pokazao veštim u sprečavanju EU da razvije jedinstvenu politiku prema Kini, koristeći arsenal pretnji od potencijalnih zabrana francuskog i španskog vina do upozorenja da će kupiti američki "Boing" umesto francuskih aviona "Erbas".

Neslaganje oko CAI je samo još jedan primer razmimoilaženja oko kineske politike u Evropi, piše list i dodaje da se "Peking služi igrama zavadi pa vladaj tokom čitave protekle decenije".

Šolc traži odmrzavanje CAI

Nakon sedam godina mukotrpnih pregovora, startovanje CAI je požurila bivša nemačka kancelarka Angela Merkel na kraju šestomesečnog rotirajućeg predsedavanja Nemačke Savetom EU krajem 2020. godine.

Merkelova je nastojala da zapečati sporazum i da se dodvori Pekingu pre nego što je Vašington mogao da izvrši pritisak da ga blokira, što je izazvalo napetost u novoj administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Nemačka je dugo bila najglasnija u podravanju CAI-a zbog obima ulaganja u kinesku proizvodnju, posebno u sektoru proizvodnje automobila i hemikalija.

CAI bi malo olakšao evropskim kompanijama da investiraju u Kinu i da tamo zaštite svoju intelektualnu svojinu. Ali kritičari su osudili slabu zaštitu radnika i doveli u pitanje u kojoj meri se ona može primeniti.

Ubrzo nakon što je sporazum objavljen, Peking je uveo sankcije nekolicini evropskih parlamentaraca u znak odmazde za njihove kritike kršenja ljudskih prava u regionu Sinđang.

Sporazum, koji zahteva ratifikaciju Evropskog parlamenta, ostao je duboko politički zamrznut.

Šolc, koji ponekad izgleda da oponaša popularniju Merkelovu, želeo bi da izvadi CAI "iz zamrzivača" – ali je upozorio da "ovo mora da se uradi pažljivo" kako bi se izbegle političke zamke.

"Iznenađujuće je što Šolc i dalje misli da je ovo dobra ideja, uprkos značajno promenjenom kontekstu od pre nekoliko godina", rekao je jedan visoki zvaničnik EU.

Ogranci u EU podeljeni oko ovog pitanja

Ne samo da su zemlje EU podeljene oko toga kako pristupiti CAI, već je evidentan i raskol među institucijama u Briselu.

Pošto su njegovi članovi sankcionisani, Evropski parlament će sigurno odbaciti svaki novi pokušaj ratifikacije CAI.

Ali kao i Šolc, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel takođe se nada da će oživeti dogovor. On je o tome razgovarao sa kineskim komunističkim liderima tokom svoje samostalne posete Pekingu krajem prošle godine, rekao je visoki zvaničnik EU upoznat sa ovim pitanjem.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, međutim, sprečila je Mišelove pokušaje da vrati sporazum na dnevni red u Briselu. Fon der Lajen je daleko skeptičnija po pitanju saradnje sa Kinom, navodeći sve veću agresiju u inostranstvu i represiju kod kuće.

Fon der Lajen je za vreme kratkog sastanka sa Si Đinpingom i drugim kineskim zvaničnicima rekla da tema CAI "nije pokrenuta". Ona je javno tvrdila da sporazum treba "preispitati" u svetlu pogoršanja odnosa između Pekinga i Zapada.

U međuvremenu, kineski zvaničnici su saopštili da bi Kina mogla jednostrano da ukine svoje sankcije članovima Evropskog parlamenta – ali samo uz "garanciju" da će CAI na kraju biti ratifikovan.

Mišelov portparol je rekao da će se na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU 12. maja razgovarati o odnosima EU i Kine.

image