Bivši predsednik Moldavije: Čeka nas ukrajinski scenario

Ono što smo videli u susednoj zemlji – borbu protiv ruskog jezika, zatvaranje opozicionih TV kanala, pritisak na opoziciju, izjave o potrebi ulaska u NATO, pritisak na crkvu – moldavska vlast pokušava sve to da urade brže nego u Ukrajini, kaže Igor Dodon

Moldavske vlasti prate ukrajinski scenario, zabranjujući opozicione medije i vršeći pritisak na crkvu, izjavio je bivši predsednik Igor Dodon.

"Sadašnja vlast Moldavije prati ukrajinski scenario. Ono što smo videli u susednoj zemlji, Ukrajini – borbu protiv ruskog jezika, zatvaranje opozicionih TV kanala, pritisak na opoziciju, izjave o potrebi ulaska u NATO, pritisak na crkvu – pokušavaju sve to da urade brže nego u toj zemlji", rekao je Dodon u intervjuu za televiziju "Rasija 24".

Dodon je ranije rekao da, ni izjave moldavske predsednice, ni njena spremnost da povede zemlju putem Ukrajine, ni njena namera da integriše Moldaviju u NATO nemaju nikakve veze sa interesima države i građana.

Podsetimo, vlasti u Moldaviji su u decembru prošle godine suspendovale dozvolu opozicionim i vodećim TV kanalima na ruskom jeziku "Primul", "RTR Moldova", "Acent TV", "NTV Moldova", TV6, "Orhej TV", koji navodno prenose informacije o dešavanjima u zemlji i Ukrajina u lošoj nameri, objašnjavajući ovu odluku rizikom od dezinformacija. 

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Moskva na odluku Kišinjeva gleda kao na akt političke cenzure i ocenilo je da su takvi postupci grubo kršenje prava na slobodu pristupa informacijama.

Pravoslavna crkva Moldavije je samoupravni deo Ruske pravoslavne crkve, koja objedinjuje 70 odsto stanovnika Moldavije i Pridnjestrovlja. Crkva je podeljena na šest eparhija i ima oko 1.300 parohija. Od 1992. godine u zemlji deluje Besarabska mitropolija Rumunske pravoslavne crkve. Objedinjuje 291 parohiju i oko 20 odsto pravoslavnih vernika.

Istraživanja javnog mnjenja u Moldaviji pokazuju da je više od 60 odsto stanovništva zemlje za bliske odnose sa Rusijom, dok 21 odsto smatra da su potrebni makar neutralni odnosi. Takođe, skoro 65 odsto je za razvoj ekonomskih odnosa sa Ruskom Federacijom.