Oluja zbog izjave kineskog ambasadora u Francuskoj: Hladan tuš za Makrona

Portparol Kine Mao Nin kaže da pojedini mediji pogrešno interpretiraju stav Kine o ukrajinskom pitanju i da seju razdor između Kine i određenih zemalja

Kina poštuje suverenitet svih zemalja koje su ranije bile u sastavu Sovjetskog Saveza, izjavila je na konferenciji za novinare portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine Mao Nin, komentarišući izjavu kineskog ambasadora u Francuskoj Lu Šae o Krimu i suverenitetu bivših sovjetskih republika.

Mao Nin je naglasila da Kina poštuje suverenitet, nezavisnost i teritorijalnu celovitost svih zemalja i da podržava ciljeve i principe Povelje Ujedinjenih nacija.

"Posle raspada Sovjetskog Saveza Kina je bila jedna od prvih zemalja koja je uspostavila diplomatske odnose s tim državama, od momenta uspostavljanja diplomatskih odnosa Kina se pridržava principa uzajamnog poštovanja i jednakosti u razvoju bilateralnog prijateljstva i saradnje. Kina poštuje sve bivše republike Sovjetskog Saveza", navela je Mao Nin.

Ona je dodala da pojedini mediji pogrešno interpretiraju stav Kine o ukrajinskom pitanju i da seju razdor između Kine i određenih zemalja. Nin je istakla da je Kina spremna da nastavi saradnju s međunarodnom zajednicom da bi doprinela političkom rešavanju ukrajinske krize.

Takođe, kineski ambasador u Parizu Lu Šae je u intervjuu televizijskom kanalu LCI izjavio da je Krim "prvobitno bio ruski, a da ga je potom Hruščov poklonio Ukrajini".

Ambasador je dodao da misli da Amerikanci nisu zainteresovani za prekid sukoba u Ukrajini i da je sumnjičav prema suverenitetu zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, navodeći da one "nemaju važeći status u međunarodnom pravu, jer nema međunarodnog sporazuma koji bi konkretizovao njihov status suverenih zemalja".

Povodom izjave kineskog ambasadora "Blumberg" je objavio da su diplomatska nastojanja francuskog predsednika Emanuela Makrona da privuče pomoć Kine kako bi intervenisali u sukobu Rusije u Ukrajini, pretrpela još jedan udarac.

Luove izjave potkopale su Makronov napor da iskoristi susrete svog savetnika za spoljnu politiku Emanuela Bona i visokog kineskog diplomate Vang Jia, kako bi se uspostavio okvir koji bi poslužio kao osnova za buduće pregovore između Ukrajine i Rusije.

Komentari ambasadora izazvali su burne reakcije, posebno u zemljama bivšeg sovjetskog bloka, Estoniji, Letoniji i Litvaniji, koje su najavile susrete sa kineskim diplomatama u svojim prestonicama.

Ruska operacija u Ukrajini je u prelomnoj tački, a predsednik Vladimir Zelenski se bori da održi poverenje svojih saveznika dok se priprema za očekivanu prolećnu kontraofanzivu kako bi pokušao da povrati teritoriju koju su okupirale ruske snage. Sumnje oko toga da li Kijev može da povrati teritoriju potpomognute su Makronovim pregovorima, dovodeći ujedinjeni front saveznika u opasnost.

"Blumberg" podseća da je Lu poznat po "tvrdim" izjavama i navodi da je ova dočekana kao još jedan hladan tuš na Makronove pokušaje da uključi Peking u deeskalaciji sukoba u Ukrajini.

Pokušaj francuskog predsednika da se angažuje u osetljivim diplomatskim naporima bez prethodnog konsultovanja sa svim članicama Evropske unije, saveznici su ocenili kao preuranjen, uz obrazloženje da bi mogao da ugrozi jedinstvo bloka.

SAD negoduje zbog Makronovog puta u Kinu

Pristup francuskog lidera krizi u Ukrajini nije dobro prošao ni u Vašingtonu, tvrde neimenovani izvori.

Makron i Džozef Bajden su razgovarali prošle nedelje, a kako navodi agencija, ton razgovora bio je "leden", a u izjavama nakon razgovora moglo se dosta "pročitati između redova".

Bajdenova administracija je već izrazila negodovanje zbog Makronovog putovanja u Kinu.

Nemačka od Kine traži obrazloženje

Vlada Nemačka očekuje da Kina razjasni svoj stav o suverenitetu bivših sovjetskih država, izjavio je danas portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.