Sijarto: Nikakve sankcije ruskoj nuklearnoj energiji ne dolaze u obzir

Kolege sa Baltika su rekle, hajde da vidimo da li možemo da uvedemo neke sankcije ruskoj nuklearnoj energiji - ne, ne možete, čak ni delimične, rekao je šef mađarske diplomatije

Mađarska ne pristaje ni na delimično uvođenje sankcija ruskoj nuklearnoj energiji, kako to predlažu baltičke zemlje, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Ako bi se donela odluka o sankcijama u nuklearnoj sferi, to bi značilo da bi sigurnost snabdevanja energijom jedne zemlje članice EU, Mađarske, postala sasvim nemoguća u narednom periodu. Kolege sa Baltika su rekle, hajde da vidimo da li možemo da uvedemo neke sankcije ruskoj nuklearnoj energiji - ne, ne možete. Ne možete ni delimične", rekao je Sijarto. 

Prema njegovim rečima, "sasvim je jasno da će se u ovom slučaju svako ko želi da ugrozi snabdevanje Mađarske energentima naći u situaciji koju će gledati da iskoristi".

Sijarto je podsetio da nemačka vlada ne izdaje dozvolu kompaniji "Simens" za nabavku opreme za izgradnju nuklearne elektrane "Paks-2" , iako protiv ruske nuklearne energije nisu uvedene nikakve sankcije.

Prethodno je šef litvanske diplomatije Gabrijelijus Landsbergis predložio postepeno uvođenje sankcija ruskoj državnoj korporaciji Rosatom ili uvođenje sankcija Rusiji u oblasti nuklearne energije, ali da se daju dve godine za završetak ugovora, uključujući izgradnju novih jedinice nuklearne elektrane "Paks" u Mađarskoj.

Isporuke oružja Kijevu produžavaju sukob u Ukrajini

Mađarska je jedina u Savetu ministara spoljnih poslova zemalja EU koja se usprotivila isporuci oružja Kijevu, jer se time produžava sukob, dok su druge zemlje tražile da se još brže šalje više oružja, naveo je Sijarto.

"Što se tiče isporuke naoružanja, na današnjem sastanku nisam čuo nijednu izjavu protiv isporuke oružja  Ukrajini, već su svi pozivali da se ubrza, poveća obim isporuke i finansiranje, nažalost. Kao opravdanje naveli su da još nismo poslali dovoljno oružja i municije. Ovde smo mi, Mađari, u apsolutnoj manjini kada kažemo da snabdevanje oružjem samo produžava rat", naglasio je.

Podsetimo, Sijarto je i ranije izjavio da ta zemlja neće podržati sankcije koje ograničavaju saradnju sa Rusijom u oblasti nuklearne energije.

Bez nuklearne elektrane 'Paks' biće nemoguće obezbediti trenutno snabdevanje Mađarske energijom, kao što bez izgradnje novih blokova ove nuklearke neće biti moguće garantovati sigurnost snabdevanja Mađarske u narednim decenijama. Sasvim je očigledno da Mađarska neće podržati nikakve sankcije koje bi na bilo koji način ograničile saradnju sa Rusijom u oblasti nuklearne energije", rekao je Sijarto.

Od početka sukoba, Mađarska se dosledno protivila sankcijama ruskim energetskim resursima i isporuci oružja Ukrajini. U martu 2022. godine, mađarski parlament je doneo uredbu o zabrani isporuke oružja Ukrajini sa teritorije zemlje. 

Sijarto je objasnio da Budimpešta nastoji da obezbedi teritoriju Zakarpatja, gde žive etnički Mađari, jer bi snabdevanje oružjem preko njene teritorije postalo legitiman vojni cilj. Rukovodstvo zemlje je više puta naglašavalo da se "Mađarska zalaže za rani početak mirovnih pregovora".