Svet

Regionalni izbori u Austriji: Komunisti ostvarili najbolji rezultat od 1945, uspon desnice

Slobodarska partija ostvarila dobar rezultat i zauzela drugo mesto, dok bi na nivou Austrije mogli biti i prvi
Regionalni izbori u Austriji: Komunisti ostvarili najbolji rezultat od 1945, uspon desnicewww.globallookpress.com © IMAGO/Manfred Siebinger

Do skoro potpuno irelevantna Komunistička partija Austrije (KPO) uspela je da neočekivano osvoji čak 11,7 odsto glasova na regionalnim izborima u Salcburgu i tako uđe u parlament te pokrajine prvi put od 1945. godine.

Vladajuća Austrijska narodna partija (OVP) izgubila je značajan broj glasova, ali je zadržala prvu poziciju sa oko 30 odsto glasova. 

Dobar rezultat napravila je i desničarska "populistička" Slobodarska partija (FPO), koja je pretekla Socijaldemokratsku partiju (SPO) i zauzela drugo mesto sa 25 odsto glasova.

U regionalni parlament ušli još i austrijski Zeleni, koji su odbili oko osam odsto glasova. Liberalna partija NEOS ostala je cenzusa od pet odsto i tako izgubila svoja mesta u regionalnoj skupštini. 

Izlaznost je bila nešto veća nego na poslednjim regionalnim izborima u toj pokrajini pre pet godina, oko 70 odsto.

Kako pokazuju istraživanja instituta "Sora", za KPO su u najvećoj meri glasale nekadašnje pristalice SPO-a i Zelenih, a ne apstinenti, kako se u prvi mah mislilo.

Ipak, oni su privukli i glasače i političkih partija centra i desnice, pa se procenjuje da je oko 12.000 od 30.000 njihovih glasača pre pet godina podržalo OVP, FPO ili NEOS.

Komunisti su do sada bili predstavljeni u parlamentu samo jedne Austrijske pokrajine, Štajerske, u kom su "redovni" još od 2005. godine.

Istraživanje pokazuje i da dolazi do velike "seobe" glasača OVP-a, koji je do pre godinu i po dana predvodio Sebastijan Kurc, ka desničarskom FPO-u. 

Prema podacima portala "Jurop elekts", ukoliko bi u Austriji danas bili održani parlamenti izbori, FPO bi bio pojedinačno najjača partija, sa podrškom oko 28.4 odsto birača.

SPO i OVP zauzeli bi drugo i treće mesto sa 23 i 21 odsto glasova, dok bi cenzus prešli još samo NEOS i Zeleni.

image