U Poljskoj ugrožene hiljade pacijenata: Gasi se jedini nuklearni reaktor?

Reaktor "Marija" mogao bi da prestane sa radom zbog masovnog odlaska zaposlenih koji su nezadovoljni niskim platama, javlja radio stanica RMF FM

Jedini nuklearni reaktor u Poljskoj mogao bi da prestane sa radom zbog masovnog odlaska zaposlenih koji su nezadovoljni niskim platama, javlja radio stanica RMF FM, prenosi TASS.

"Lečenje hiljada ljudi može biti ugroženo, a jedini nuklearni reaktor u Poljskoj može da prestane da radi jer nema dovoljno stručnjaka", navodi se.

Mnogi zaposleni žele da daju otkaz zbog niskih plata, a u reaktoru radi oko 100 ljudi.

Prema RMF FM-u, prema važećem kolektivnom ugovoru, viši specijalista reaktora, šef smene ili šef odeljenja može da zaradi najviše 5,2 hiljade bruto zlota (oko 1.250 dolara), dok većina zaposlenih zarađuje najviše 4,8 bruto zlota (oko 1.150 dolara).

"Naći će bolje plaćene poslove bez ikakvih problema. Zaposleni kažu da već dobijaju ponude za posao od drugih kompanija sa platama od 3.850 do 6.000 dolara", navodi TASS.

U slučaju gašenja reaktora momentalno bi došlo do nestašice radioizotopa. 

"Ono što proizvedemo se raspada za nekoliko dana, pa ne može da se skladišti. Ako reaktor ne radi, pacijenti neće dobiti terapiju. Na primer, radioizotopi koje proizvodimo koriste se za dijagnostiku kostiju ili srca, ili krvotoka, pa čak i za onkološku dijagnostiku", kaže jedan od zaposlenih u reaktoru.

Zaposliti nove radnike koji su spremni da odmah počnu sa radom, kako navodi TASS, nije moguće, jer da biste radili kao operater u reaktoru, morate imati najmanje dve godine iskustva da biste mogli da polažete ispite, dok praksa pokazuje da je taj period najmanje tri godine.

Reaktor "Marija", nazvan po istaknutoj poljskoj naučnici, dvostrukoj nobelovki Mariji Sklodovskoj-Kiri, pušten je u rad 1974. godine. Sada je to jedini operativni istraživački reaktor u Poljskoj. Njegovo funkcionisanje je od ključnog značaja za život i zdravlje hiljada pacijenata. Uz pomoć ovog reaktora, proizvode se medicinski radioizotopi koji se koriste u terapiji i dijagnostici onkoloških bolesti, uključujući molibden-99, jod-131. 

"Marija" svojim proizvodima snabdeva nekoliko desetina poljskih bolnica. Reaktor radi 49 godina. Ranije je još jedan sličan nuklearni reaktor "Eva" radio u Poljskoj, ali je povučen 1995. godine.