Sa Takerom Karlsonom "otišlo" i pola milijarde dolara vrednosti "Foksa"

"Foks njuz" se, iz za sada nepoznatih razloga, razišao sa autorom najgledanije političke emisije u SAD

Odlazak Takera Karlsona, jednog od najpopularnijih voditelja "Foks njuza" koštao je matičnu kompaniju TV kanala više od 500 miliona dolara tržišne vrednosti.

Akcije "Foks" korporacije pale su za čak 5,4 odsto u ponedeljak, da bi potom gubici bili smanjeni na 2,95 odsto. Do pada je došlo ubrzo nakon što je iz kompanije saopšteno da, posle više od 10 godina, neće sarađivati sa jednim od najpopularnijih američkih TV novinara.

Karlsonov odlazak usledio je nekoliko dana nakon što je emiter pristao da plati 787 miliona dolara za rešavanje tužbe za klevetu koju je pokrenula kompanija za brojanje glasova "Dominion voting sistems".

Kompanija je ranije tužila mrežu za klevetu sudu u Delaveru, navodeći da su voditelji "Foksa", uključujući Karlsona, promovisali "neosnovane" tvrdnje o neregularnostima i krađi glasova na predsedničkim izborima 2020. kada je Džozef Bajden pobedio Donalda Trampa.

Ni "Foks" ni Karlson nisu otkrili razloge raskida saradnje. Mreža je šturo saopštila da je Karlsonova emisija u petak uveče, koju je gledalo više od 3,7 miliona ljudi, bila poslednja, i da će od ponedeljka uveče u ovom terminu emitovati vesti.

Spekulacije o Karlsonovoj sledećoj "tezgi" izazvale su porast akcija konzervativne video mreže "Rambl" i "Didžital vorls akvizišona", kompanije koja se spaja sa "Tramp medija" korporacijom. "Rambl" je ojačao 6 odsto, a akcije "Didžitala" 2,9 procenata.

U međuvremenu, oglasio se Donald Tramp koji je rekao da je šokiran odlaskom Karlsona sa "Foksa" kao i da je "iznenađen" nagodbom koju je mreža napravila sa "Dominionom", jer je to bio slučaj koji je mreža mogla glatko da dobije na sudu.

"Šokiran sam. Iznenađen sam“, rekao je bivši predsednik u intervjuu za "Njuzmaks". "On je veoma dobra osoba, veoma dobar čovek i veoma talentovan, kao što znate i imao je veoma visok rejting."

"Ne znam da li je to bilo na dobrovoljnoj bazi ili je neko otpušten, ali mislim da je Taker bio sjajan", rekao je Tramp. "Možda je otišao, jer je želeo slobodu u odlučivanju", dodao je.

Izvor "Dejli mejla" kaže da je Karlson otpušten jer Rupert Merdok želi da proda "Foks" i ne bi mogao da nađe "institucionalnog kupca dok je Taker glavna zvezda. Takerov odlazak kompaniju čini mnogo primamljivijom kupcima."

Spekuliše se i da je Karlson otpušten zvog svoje uloge u slučaju "Dominiona" jer su, navodno, njegove poruke producentu "osramotile" mrežu budući da je voditelj rekao da "mrzi" Trampa koga je nazvao "demonskom silom, uništiteljem".

Pojedini smatraju da je Karlson "dobio nogu" zbog silnih tužbi koje su podignute protiv njega, uključujući tužbu Evi Grosberg, bivše producentkinje njegove emisije, koja je tužila i njega i "Foks" za seksualno zlostavljanje, diskriminaciju i maltretiranje.

Karlson nije jedini voditelj koji se razišao sa svojom mrežom. I dugogodišnji voditelj Si-En-Ena Don Lemon dobio je otkaz.

"Jutros me je moj agent obavestio da me je Si-En-En ukinuo. Zapanjen sam. Posle 17 godina na Si-En-Enu, pomislio bih da bi neko u rukovodstvu imao pristojnosti da mi to kaže direktno", rekao je on. "Ni u jednom trenutku mi nisu date nikakve naznake da neću moći da nastavim da radim posao koji sam voleo na mreži."

Od dolaska na Si-En-En 2006, Lemon je vodio više emisija, a njegova poslednja, "Si-En-En jutros", kaskala je po gledanosti za ostalim.